Lasagna cu ragu bolognese și sos bechamel. Cum alegem corect carnea și cum se prepară sosul

Rețeta pas cu pas

Scris de: Oana Matei

06 Sep. 2022

Lasagna cu ragu bolognese și sos bechamel. Cum alegem corect carnea și cum se prepară sosul

Lasagna este unul dintre cele mai populare și iubite preparate tradiționale italiene, cunoscut în întreaga lume. Cu straturi delicioase de paste, sos de carne și sos bechamel sau la fel de delicioasă în variantă vegetariană, lasagna constituie un prânz sățios pentru toată familia.

Cum se prepară sosul ragu? Dar sosul bechamel? Ce carne folosim pentru a prepara lasagna? Se fierb pastele de lasagna cumpărate?

După cum am scris mai sus, lasagna este un preparat format din mai multe straturi de paste și sos.

Pastele se pot face în casă sau se pot cumpăra. Pastele pentru lasagna cumpărate nu se fierb înainte de coacere, verificați pe cutie dacă se menționează acest lucru. Sosul ragu se prepară din legume și carne tocată.

Pentru sosul ragu, am folosit roșii la conservă, tocate, fără pieliță. Carnea tocată este musai să conțină grăsime, cea mai potrivită fiind amestecul de carne vită- porc, în proporție de 50%- 50%. De asemenea, rețeta clasică de sos ragu mai conține pancetta, dacă nu aveți puteți folosi bacon sau kaizer. La sosul ragu
se mai pune un pahar de vin roșu.

Sosul bechamel, se face din făina, unt și lapte. Laptele este important să fie călduț atunci când preparați sosul bechamel.

Pentru copt, am folosit o tavă dreptunghiulară de 35X24 centimetri, cu înălțimea pereților de 6 centimetri.

Dar hai să trecem la treabă!

Ingrediente pentru sos ragu

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 morcov mediu
  • 1 tijă de țelină sau o bucățică de țelină
  • 2 căței de usturoi
  • 150 grame bacon ( opțional)
  • 1 kilogram carne tocată amestec vită- porc
  • 400 grame roșii tocate la conservă ( 2 conserve)
  • 100 mililitri sos de roșii
  • 150 mililitri vin roșu
  • cimbru, busuioc, oregano uscat
  • sare, piper negru proaspăt măcinat

Ingrediente pentru sos bechamel

  • 50 grame unt
  • 75 grame făină
  • 1 litru de lapte
  • sare, piper

Ingrediente lasagna

  • 500 grame pachet foi de lasagna ( 1 pachet)
  • 150 grame mozzarella
  • 100 grame parmezan

Instrucțiuni de preparare:

1. Sos ragu

  • într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul de măsline
  • ceapa, țelina și morcovul se toacă mărunt în robotul de bucătărie sau se rad pe răzătoarea mică. Usturoiul se zdrobește în presă.
  • se pun legumele la călit în uleiul încins, la foc mediu, apoi se adaugă baconul tăiat bucățele.
  • după ce legumele s-au înmuiat și baconul s-a rumenit, se pune carnea tocată. Se amestecă ușor până își schimbă culoarea.
  • se toarnă vinul peste carne. Se lasă carnea la fiert 5 minute în vin, apoi se pun roșiile împreună cu sucul de roșii.
  • totul se fierbe pentru 1,5- 2 ore, la foc mic, sub capac.
  • la final, se asezonează cu plante aromatice, sare și piper proaspăt măcinat.

2. Sos bechamel

  • se încălzește laptele într-o crăticioară. Acest pas este opțional, se poate folosi și lapte rece, dar laptele cald ajută la îngroșarea sosului mai rapidă
  • într-o altă crăticioară se topește untul, peste care se adaugă făina și se amestecă timp de un minut.
  • se toarnă laptele cald treptat, se amestecă cu un tel, timp de 5-8 minute, până se îngroașă sosul.
  • sosul trebuie să fie de consistența unei smântâni grase, dacă este prea gros se reglează cu puțin lapte sau apă.

3. Asamblare lasagna

  • în tava pentru copt, se pune un strat de sos bechamel, urmat de un strat de brânză, apoi un strat de paste și stratul de sos ragu.
  • repetați, respectând aceeași ordine de 3 ori dar la ultimul pas nu se mai pune stratul de ragu. Ultimul strat va fi cel de bechamel cu brânză.
  • deci veți împărți ingredientele astfel: trei straturi de sos bechamel, trei straturi de brânză, trei straturi de paste și două straturi de sos ragu

Pare dificil la prima vedere, dar pe măsură ce începeți să gătiți acest minunat preparat veți vedea cât este ușor.

Dacă gătiți în cantități mai mari, lasagna se poate congela. Rezistă la congelator până la trei luni.
Să vă fie de folos!

Etape preparare Lasagna cu sos ragu și bechamel
Etape preparare Lasagna cu sos ragu și bechamel
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.