Locul din România unde se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Puțină lume știe asta

După descoperierea ei, bucăți din Sfânta Cruce au fost dispersate în toată lumea.
Locul din România unde se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Puțină lume știe asta

România este o țară fascinantă, plină de locuri unice, a căror frumusețe este apreciată inclusiv la nivel mondial. Totodată, în țara noastră încărcată de istorie se găsesc obiecte și vestigii care sunt în strânsă legătură cu credința creștină milenară. Spre exemplu, știai că în România se află bucăți din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos? Este un lucru pe care puțină lume îl cunoaște. Iar importanța acestor obiecte sfinte și a prezenței lor în țara noastră este cu atât mai mare cu cât peste 90 dintre conaționalii noștri se declară creștini.

Locul din România unde se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos

Răstignirea lui Iisus Hristos rămâne unul dintre cele mai tulburătoare evenimente consemnate în Biblie, pe care toți creștinii îl cunosc. Mântuitorul și-a dat viața pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.

El a murit răstignit pe cruce din ordinul prefectului roman din Iudeea de atunci, Pontius Pilat. După răstignire, crucea a devenit un simbol al creștinismului. Însă de-a lungul secolelor, Sfânta Cruce a avut o istorie zbuciumată.

Ea a fost descoperită pentru prima dată în secolul al IV-lea de mama împăratului Constantin cel Mare, Elena. Imediat după ce a descoperit-o, Sfânta Elena a ordonat zidirea unei biserici chiar deasupra Sfântului Mormânt, căreia i-a dat numele de Biserica Învierii.

În secolul al VII-lea, crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost luată de perși drept pradă de război, dar a fost redobândită și readusă la Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt.

Locul din România unde se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos
Locul din România unde se află o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos

Unde se găsesec în România bucăți din lemnul Sfintei Cruci

A fost ulterior ascunsă, pierdută, regăsită, parțial fărâmițată și apoi trimisă în toată lumea. Există și în lăcașele de cult din România mai multe fragmente ale Sfintei Cruci, după cum urmează:

  • Schitul Păltiniș din județul Sibiu. Bucata se află aici din anul 2006 când a fost donată de P.S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a adus-o de la Poiana Mărului, din Caraș-Severin. Bucata din Crucea Mântuitorului a ajuns în România în 2004 când se sărbătorea Sfântul Nicolae. Aceasta a fost donată de preoți olandezi, după ce timp de 1.000 de ani a fost păstrată la Catedrala Sfântul Gertrudis, din Amsterdam;
  • Mănpăstirea Lupșa din județul Alba. Lăcașul de cult poartă hramul Înălțarea Sfintei Cruc, iar fragmentul se află aici din 2001;
  • Mănăstirea Căldăruşani, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură bisericească din Ţara Românească;
  • Biserica Țigănești situată lângă București;
  • Biserica Sântul Vasile cel Mare situată pe Calea Victoriei din București;
  • Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași. Aici se află câteva așchii din lemnul Sfintei Cruci.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
8.2 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *