Marți, 13. De unde provin de fapt miturile și superstițiile. Zi cu ghinion sau nu?

Ce arată cele mai cunoscute superstiții din popor
Marți, 13. De unde provin de fapt miturile și superstițiile. Zi cu ghinion sau nu?

Marți, 13. De unde provin de fapt miturile și superstițiile. În credința populară există multe superstiții, însă una dintre ele pare să fie cea mai întâlnită. Este vorba de cea legată de ziua de marți sau vineri, dar și de cifra 13. Se spune că aceste zile aduc ghinion, motiv pentru care multe persoane refuză să facă anumite lucruri pe parcursul lor.

Marți, 13. Zi cu ghinion sau nu?

Combinația zilei de marți cu numărul 13 este una care provoaca adesea fiori printre superstițioși. Și asta pentru marți se spune că sunt trei ceasuri rele, iar 13 este un număr ce aduce ghinion. Lucrurile nu au rămas doar la stadiul de mit, ci au mers și mai departe. Specialiștii au dat chiar și nume pentru cele două fobii.

Astfel, teama de numărul 13 se numește triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 se numește Paraskavedekatriafobie. Cea din urmă afectează aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume, conform stirileprotv.ro.

În ceea ce privește ziua de marți 13, există o serie de superstiții legate de ea.

  • În această zi nu trebuie să porți negru pentru că se spune că vei purta doliu în curând
  • Marți, 13, nu trebuie să te tunzi, deoarece o persoană din familie va muri
  • În a doua zi a săptămânii care pică în data de 13 nu este bine să te căsătorești pentru că mariajul nu va fi unul fericit sau de durată
  • Nu trebuie să te muți într-o astfel de zi, pentru că vei avea parte de ghinion
  • Marți, 13, nu este bine să inviți la masă 13 persoane sau să nu te așezi la masă cu 13 oameni. Unele dintre ele vor suferi în curând de o boală
  • Nu este bine să ieși din casă în această zi. Se spune că cine va face acest lucru va avea convulsii și se va simți rău.

De unde provin, de fapt, miturile și superstițiile

În astrologie se consideră că ziua de marți are trei ceasuri rele, deoarece trei ore din această zi sunt guvernate de planeta Marte, una dintre planetele malefice.

De asemenea, în mitologia romană, Marte, zeul războiului, este considerat patronul zilei de Marți, de aceea, înca din Antichitate, se credea că această zi este nefastă.

Superstiția față de data de 13 își are originea în anul 1307, atunci când vineri, 13 octombrie, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea Cavalerilor Templieri, iar majoritatea cavalerilor au fost torturați și uciși.

De-a lungul timpului, s-a împământenit ideea că 13 este un număr cu ghinion, deoarece în data de 13 s-au produs tot felul de evenimente nefericite.

O altă superstiție legată de numărul 13 provine din religie. Iisus a avut 12 apostoli, iar el era a 13-a persoană aflată la masă, la Cina cea de Taină.

De asemenea, tot religia spune că Diavolul este menționat în capitolul 13 al Apocalipsei din Biblie.

În Tarot, cea de-a 13 carte este „Moartea”.

Astfel de superstiții nu întâlnim doar la noi. Spre exemplu, în mitologia scandinavă, când 12 zei stăteau la masă a venit Loki. Neavând loc lângă ei, l-a omorât pe Baldor pentru a-i lua locul.

Și la spanioli există superstiții legate de ziua de marți 13. În multe zone, oamenii se tem de „mars trece” și evită să programeze nunți, iar marinarii nu pornesc motoarele.

9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.