Materiile la care elevii nu vor mai primi note din 2023. Modificările care apar

Cum vor fi evaluați elevii la aceste materii și de când se va aplica măsura.
Materiile la care elevii nu vor mai primi note din 2023. Modificările care apar

Materiile la care elevii nu vor mai primi note din 2023, ce schimbări apar. Ministrul Educației vrea eliminarea notelor la unele discipline și înlocuirea acestora cu calificativele „admis” și „respins”. Sorin Cîmpeanu a declarat că portofoliul educațional devine astfel obligatoriu la finalul clasei a VIII-a, când dirigintele și consilierul școlar vor trebui, în urma evaluării elevului, să emită o recomandare de încadrare în educația secundară superioară.

Materiile la care elevii nu vor mai primi note din 2023. Ce modificări apar

Pentru noul an școlar se anunță o serie de schimbări.

„La finalul clasei a VIII-a, orientarea școlară va fi obligatorie pentru școală, nu pentru părinți și elevi, dar școala va fi obligată să emită aceste orientări școlare pentru fiecare elev în parte ele se vor baza pe portofoliul educațional despre care v-am vorbit.”, a precizat Sorin Cîmpeanu într-o conferiță de presă susținută la Ministerul Educației.

Astfel, portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome si certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare, a mai transmis ministrul Educației.

„Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar”, menționează acesta.

„Admis” sau „respins” în loc de note, la unele materii

Potrivit oficialului de la Palatul Victoria, la unele materii precum Educație Fizică și Spor și Arte elevii nu vor mai fi notați cu note de la 1 la 10, ci cu calificativele „admis” sau „respins”. La restul disciplinelor, evaluarea elevului se va face în continuare cu note.

„Prin excepție, la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport, precum și la alte discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru, se acordă calificative de tip „admis”, „respins” și nu notă de la 1 la 10, cu excepția învățământului vocațional la care rezultatele evaluării se exprimă în continuare cu note de la 1 la 10.”

De când se va aplica

Această măsură se va aplica cel mai devreme din anul școlar 2023-2024 pentru elevii care vor începe școala după intrarea în vigoare a legii.

„Cu alte cuvinte, elevii care vor începe anul școlar după intrarea în vigoare a acestei legi nu vor mai avea calificative de la 1 la 10, pentru disciplinele din ariile curriculare Arte și Educație Fizică.

Cel mai devreme se va întâmpla în septembrie 2023, pentru că nu este pertinent să sperăm că aceste legi vor fi putea fi adoptate înainte de 5 septembrie 2022″, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.