Mica Unire 2023. Programul evenimentelor care vor avea loc în marile orașe din țară pe 24 ianuarie VIDEO

Orașele care vor organiza evenimente dedicate zilei Unirii Principatelor Române
Mica Unire 2023. Programul evenimentelor care vor avea loc în marile orașe din țară pe 24 ianuarie VIDEO

Mica Unire 2023. Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române. Mica Unire s-a înfăptuit la 24 ianuarie 1859, când Țara Românească și Moldova s-au unit sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Mica Unire, în mai multe orașe din țară vor fi organizate evenimente speciale. Iată programul complet.

Mica Unire 2023. Programul evenimentelor în marile orașe din țară

Unirea Principatelor Române a reprezentat un pas important în formarea teritoriului României de astăzi. Mica Unire a avut loc la 24 ianuarie 1859 odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și Moldovei.

Mai întâi, Cuza a fost ales ales domn al Moldovei, la 5 ianurie 1859, iar câteva zile mai târziu, pe 24 ianurie, a fost ales domn al Țării Românești. Întâlnirea istorică în urma căreia Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești și în care s-a decis unirea celor două principate a avut loc la Hotel Concordia din București, situat astăzi pe strada Smârdan, numărul 39.

Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire, prilej cu care în marile orașe ale țării se organizează diferite evenimente socio-culturale.

București

Pe 24 ianurie 2023, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc evenimentul intitulat „Hora Unirii”, iar la Muzeul Național al Țăranului Român bucureștenii sunt așteptați la proiecții de filme românești.

Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” a pregătit pentru toți cei care se vor afla în această zi, în Terminalul Plecări al Aeroportului Internațional „Henri Coandă” Otopeni, un spectacol muzical și coregrafic susținut de către Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților” al Centrului. Tot pe 24 ianuarie, Opera Națională București va marca acest moment prin a lumina clădirea instituției în culorile steagului românesc.

Iași

Ieșenii sunt așteptați ia parte la două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Frunze de dor” după Ion Druță și „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în cadrul celei de-a noua ediții a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău”.În deschiderea turneului spectatorii vor putea urmări filmul documentar „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”.

De asemenea, Complexul Muzeal Național „Molvoda” Iași, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, „TE DEUM” – slujba susținută de sobor de preoți, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale și invitaților, depuneri de coroane, iar de la ora 13:00, de Hora Unirii, în fața Palatului „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Mica Unire 2023. Evenimente dedicate Unirii Principatelor Române în marile orașe ale țării

Brașov

Pe 24 ianuarie, în Brașov, se organizează un spectacol special la Centrul Cultural Reduta. Specatacolul, care se numește „Hai să dăm mână cu mână”, începe la ora 18:00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Spectatorii se vor putea bucura de dansuri specifice provinciilor istorice româneşti care s-au unit la 24 ianurie 1859 susținute de Ansamblul Folcloric „Poieniţa”, sub îndrumarea coregrafului prof. Hoisan – Taraş Roxana, anunță organizatorii.

De asemenea, printre artiștii prezenți pe scena sălii Reduta se vor număra Gheorghe Sorea, Lorena şi Radu Adam, Adina Roşca şi Cătălin Doinaş.

Amfitrionul spectacolul va fi  Corina Băncilă, profesor coordonator la Palatul Copiilor Braşov.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca se numără și el printre orașele care vor marca Ziua Unirii Principatelor Române prin evenimente speciale. Astfel, în Piața Unirii va avea loc un concert în care vor urca pe scenă artiști și formații precum Marian Gabrian Sfechiș, Suzana și Daciana Vlad, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Ansamblul Folcloric Românașul, Ansamblul Folcloric Mărțișorul, Ovidiu Purdea Someș, Maria Golba Somlea, Maria Lobonș, Lucia Potra, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Ana Ilca Mureșan, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș.

De la ora 19:00, trupa Semnal M va susține un concert. Evenimentul se va încheia cu un specatcol de artificii programat de la ora 20:00.

De asemenea, pe 24 ianuarie clujenii vor putea vizita gratuit Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Craiova

Pe 24 ianurie, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va avea loc recitalul lui Emil Boroghină intitulat „De la OVIDIU la Mihai EMINESCU”.

Timișoara

La Timișoara, în Sala Mare a Teatrului Național va avea loc spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale.

Citește și: „Când se va recupera ziua de 23 ianuarie. Elevii vor avea zi liberă, dar orele trebuie recuperate

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop saptamana 6-12 februarie 2023
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.