Mihai Ghiță, impresionat de poveștile invitaților „În oglindă”. „Am plâns de foarte multe ori. Și cameramanul plângea. Este mai mult decât poți duce” EXCLUSIV

Prezentatorul Kanal D suferă alături de vedetele care-i povestesc despre necazurile vieții

În momentul în care a fost anunțat că trustul la care lucrează își dezvoltă Divizia de Digital, prin crearea de conținut video exclusiv, dedicat comunității online, Mihai Ghiță a fost oarecum reticent și speriat de nouă provocare. Însă, în momentul de față, susține că a acest proiect a venit pentru el într-un moment în care poate că avea nevoie de el. Prezentatorul emisiunii „În oglindă” a mărturisit, în exclusivitate pentru EGO.ro, că a învățat să nu mai judece oamenii. În plus, a primit adevărate lecții de viață de la invitații lui.

”Nu îmi bat joc de oameni și am avut bunul-simț față de oamenii aceia”

Emisiunea „În oglindă” își propune să abordeze subiecte tabu, povești de viață marcante, cu sinceritate debordantă și umanitate, prin vocea prezentatorului și realizatorului emisiunii, Mihai Ghiță, precum și a invitaților acestuia, vedete sau oameni cunoscuți publicului. Încă de la lansare, Mihai a încercat să aducă în fața publicului subiecte sensibile și a combătut alături de invitații lui prejudecăți care domină societatea românească.

„Eu acum, după atâția ani în care am fost la televizor, am primit această provocare, de a vorbi pe YouTube. O chestie pe care nu o știam. Mi-a fost greu. Am fost emoționat, mi-a fost teamă. Era o altă lume. Te întrebi, în momentul în care iubești ceea ce faci, constant dacă ești demn să vorbești oamenilor ălora și dacă oamenii care te urmăresc pot să învețe ceva de la tine. Pe cât de aiurea sună, eu sunt mega responsabil pe ceea ce fac pentru că îmi dau seama că orice fac are efect. Nu îmi bat joc de oameni și am avut bunul-simț față de oamenii aceia. Mi-am dat seama după primele ediții că majoritatea oamenilor care comentează și se uită, sunt copii sau tineri”, a declarat Mihai Ghiță pentru EGO.ro.

„Copiii aceștia care se uită și adolescenții de până în 18 ani nu au viață, nu au povești”

În tot acest timp, de aproape un an, de când face această emisiune, Mihai Ghiță susține că a remarcat, cu tristețe, că cei care comentează pe canalul de YouTube, în secțiunea theXclusive, sunt copii și adolescenți care pornesc la drum în viață cu idei preconcepute și cu impulsul de a-i judeca pe cei din jur:

„Copiii aceștia care se uită și adolescenții de până în 18 ani nu au viață, nu au povești, nu știu ce să povestească și în momentul în care vine cineva la 40 de ani, la 50 de ani, și le vorbește despre copilărie, pare fascinant. Știi cât de trist e că această viața a lor se desfășoară pe telefonul mobil și doar acolo. Ei nu pot să povestească când se întâlnesc ce povesteam noi, că în copilărie săream coarda, ei spun că au văzut un clip. Ceea ce e foarte trist”, a mai spus Ghiță, completând că de vină nu sunt copiii, nici măcar părinții, ci vremurile din care fac parte.

„Nu cred că de vină sunt părinții. Asta e realitatea în care trăim. Toți copiii trăiesc așa. Și părinții trăiesc așa. E și foarte greu. Copiii din ziua de azi nu mai au unde să meargă la țară. Îți dai seama cât de trist este că acum trebuie să duci copilul în vreo vizită la fermă ca să vadă găina”.

„E foarte greu să-ți încredințeze cineva viața lui și sufletul”

Acesta este și motivul pentru care a acceptat să modereze acest gen de emisiune, acela de a arăta celor tineri că nimeni nu este perfect, că vedetele sunt oameni cu povești, cu traume, că oricine are probleme și că, dacă învățăm să acceptăm minusurile din viețile noastre, putem să mergem mai departe.

„Emisiunea „În oglindă” a fost provocarea vieții mele. E foarte greu să-ți încredințeze cineva viața lui și sufletul. Simți ca și cum ai ține în mână sufletul omului. Mi-am dat seama că fiecare om care vine la emisiune e ca o carte, ca un roman și fiecare filă pe care o deschid cu el e mega interesantă. De fiecare dacă când mă duc acasă retrăiesc povestea. Am observat că învăț ceva de la invitații mei. Emisiunea nu este nici mondenă, nu își propune să fie așa. Principalul lucru pe care îl spun invitaților mei este că îmi doresc să îmi povestească numai lucrurile care ar putea fi de ajutor pentru cei de acasă. Nu îmi doresc ca invitații mei să plece cumva traumatizați din discuția noastră. Discuția e în folosul oamenilor de acasă. Celebritățile alea care sunt la „În oglindă”, de multe ori au făcut niște conexiuni la care nu s-au gândit niciodată”, ne-a mai povestit Mihai Ghiță.

De altfel, niciodată nu și-a asumat „rolul” de psiholog, deși poate la prima vedere asta pare, ci a vrut să fie un bun ascultător pentru toți cei care au dorit să-și deschidă sufletul în fața lui.

„Sunt oameni care descoperă ca au făcut niște alegeri greșite ale partenerilor, punând în context cu tatăl pe care l-au avut. Orice are legătură cu ceva. Aș putea spune că sunt un fel de psiholog. Dar nu sunt un bun psiholog, sunt un bun ascultător. Am observat că oamenii au nevoie să fie ascultați. Mulți dintre invitați au plecat mai ușurați de la emisiune”.

Moihai Ghita
Moihai Ghita

„Un invitat mi-a spus că mamei lui, ca să aibă încă demnitate, îi făcea sprâncenele și îi punea unghiile”

De cele mai multe ori, o simplă discuție se transformă într-o adevărată încărcătură emoțională, încărcătură pe care nici Mihai Ghiță nu o poate duce, cu atât mai mult cu cât de ani buni prezintă emisiunea „Asta-i România”, acolo unde a realizat reportaje sociale și a cunoscut oameni cu drame reale.

„Am și plâns de foarte multe ori, dar am tăiat la montaj chestile acesta, pentru că uneori este mai mult decât poți duce. În momentul în care ai un invitat trecut prin viață, spre exemplu Andrei Bănuță, nu poți să nu reacționezi așa. El a venit, a fost decizia lui să vină, pentru că a vrut cumva să se spovedească public, lumea să afle cine e. Nu știa cum să o facă, îi era rușine să o facă altcumva. A văzut emisiunea asta și a zis că i se potrivește și vrea să spună lumii ceea ce a pățit el. Este absolut șocant. În momentul în care a început să-mi spună că toată lumea de pe lângă el a murit de cancer și cum un copil de 11 ani, ca mama lui să aibă încă demnitate, îi făcea sprâncenele, îi punea unghiile, mi s-a creat un gol în inimă. Totul este dureros și pentru noi și în momentul în care descoperi genul acesta de povești nu au cum să nu te impresioneze, pentru că sunt lucruri care ți se întâmplă”, a mai povestit, la fel de emoționat, pentru EGO.ro.

”Eu nu vreau să vorbesc în locul invitaților că nu e în instanță”

Toate aceste discuții cu oamenii l-au făcut pe realizatorul TV să nu mai judece oamenii, ci să empatizeze cu experiențele lor.

„Au fost o sumedenie de povești în care efectiv nu am mai putut. Am clacat. Nu am vrut să se vadă cât de mult am fost afectat de poveștile invitaților mei pentru că emisiunea nu este despre mine. Eu încerc să nu-i judec în vreun fel, eu nu vreau să vorbesc în locul invitaților că nu e în instanță, vreau ca ei să spună ce vor, cum vor, cât vor”, a mai declarat prezentatorul, completând că niciodată, în nicio clipă, nu a insistat pe seama unui subiect mai mult decât și-a dorit invitatul, mărturisind că nu este de datoria lui să intre în viața lui, ci doar să-l lase să spună care sunt rănile pe care vrea să le vindece. „Nu m-a mințit niciun invitat. Am respectat în momentul în care au evitat lucruri. Unele lucruri sunt atât de dureroase, atât de greu de spus. Majoritatea vorbesc despre părinții lor, oameni care sunt în viață, oameni care le-au făcut rău. Este foarte greu, după ce cumva s-au împăcat cu trecutul lor, să mai vină să-și judece părinții la televizor. Așa că spun atât cât se poate spune pentru că cel mai important lucru în viața asta este să te rupi de trecut. Dacă poți…”

”Viața este o roată. Te-ai minți pe tine să spui că tu niciodată nu o să…”

De-a lungul timpului, în cadrul emisiunii au existat tot felul de invitați: de la oameni de televiziune, vedete, chiar și oameni necunoscuți, dar și unii pe care societatea i-a judecat intens. Mihai Ghiță ne-a explicat motivul pentru care există această diversitate la emisiunea lui din online.

„Noi nu suntem selectivi. A fost Maia Morgenstern, a fost Loredana Chivu. Nu mă interesează, nu îi judec. Am avut  pe toată lumea. Am avut și un transgender. Vrem să vină toată lumea. Nu îi judecăm. Ar fi ipocrizie ca noi, genul ăsta de emisiune, să îi judecăm. Văd prin comentarii, pentru că eu le citesc și mi se par relevante pentru mine, în care lumea mă întreabă de ce l-am chemat pe X. Am chemat un om. Eu vreau ca oamenii care se uită la „În oglindă” să înțeleagă că noi chemăm un om”, a mai spus Mihai, care speră cu această emisiune ca cei de acasă să se gândească serios atunci când le vine să spună că ei niciodată nu ar face un anumit lucru, pentru că viața este imprevizibilă și a demonstrat contrariul de cele mai multe ori.

„Nu am judecat oamenii și dacă am făcut-o, am judecat în gândul meu, mi-a fost rușine de mine și nu o spun cu voce tare. Judeci, ideea e să-ți fie rușine că judeci. Știi care este faza? Viața este o roată. Te-ai minți pe tine să spui că tu niciodată nu o să…Viața este extrem de surprinzătoare. Am cazul unei fete care a stat pe canapea la „În oglindă”, care spune că întotdeauna a judecat femeile care se cuplau cu bărbați căsătoriți și ea s-a îndrăgostit de un bărbat căsătorit și a judecat. În momentul în care judeci pe cineva, în comentarii spre exemplu, află toată povestea. Noi asta încercăm să facem la emisiune, să lăsăm oamenii să afle toată povestea. Dacă la final, cei de acasă vor în continuare să-l judece, e treaba lor, dar a avut toate informațiile despre el”.

Moihai Ghita
Mihai Ghiţă

Vrea să facă emisiunea și cu oameni obișnuiți

Atât de tare are încredere în modelul emisiunii „În oglindă” și în impactul pe care îl are asupra oamenilor, astfel încât își dorește ca în viitorul apropiat să aducă în prim- plan și povești ale oamenilor obișnuiți, oameni care vor vrea să împărtășească cu alții din experiențele lor.

„Mi-aș dori, ca, de anul viitor, să facem emisiunea cu oameni obișnuiți. Mi-ar face bine să vorbesc și cu oameni obișnuiți. Mă șochează uneori că sunt cameramanii și îi aud plângând după camere, regia la fel, producătorii plâng, toată lumea plânge. De ce zic că îmi place atât de mult genul acesta de emisiune. Uite, am filmat săptămâna trecută, nu zic cu cine pentru că nu am difuzat încă emisiunea și înainte să vină la noi pe canapea a fost invitată la „Teo Show”.

Toată un zâmbet, toată un râset. Aveam o documentare sumară și nu știam ce să vorbesc cu ea, i-am spus producătoarei că femeia are o viață perfectă, are o copilărie perfectă. Am trecut un pic prin activitatea ei profesională și din discuție am întrebat-o dacă părinții ei sunt bine. Nu am văzut niciodată pe cineva, din ochii căruia să sară lacrimi din stânga și dreapta în același timp. Părinții muriseră la câteva luni distanță.

Pe tatăl nici măcar nu l-a văzut, a murit în pandemie, iar pe mama a văzut-o murind pe camera de supraveghere pentru că nu a putut să  fie alături de ea. Colac peste pupăză, imediat i-a murit pisica, care rămăsese singurul element din viață care o mai ținea cât de cât normală. La final de emisiune mi-am și cerut scuze că am ieșit imediat și am început să-mi sun toți prietenii și să-i întreb ce fac. Pe toată lumea. Din exterior pare că toată lumea face ok și uităm esențialul. Am uitat să îi mai întrebăm pe cei dragi ce fac. Nu întrebăm. Eu am și oameni cu care lucrez și nu îi întreb ce fac, tot timpul este despre ceva, dar nu este despre dacă sunt sau nu bine. Mi-am cerut scuze la final de emisiune pentru că eu chiar am crezut că femeia este foarte bine”, a mai declarat Mihai Ghiță pentru EGO.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Roxana Vancea, dezvaluiri inainte de nuntă
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *