Minivacanță de 5 zile pentru români. Ce zile libere vor avea angajații începând chiar din noiembrie

Românii vor avea parte de 5 zile libere, la începutul lunii viitoare

Scris de: Daoud Andra

02 Nov. 2022

Minivacanță de 5 zile pentru români. Ce zile libere vor avea angajații începând chiar din noiembrie

Vești bune pentru angajații din sistemul bugetar și nu numai. Urmează o minivacanță de 5 zile, chiar înainte de sărbători. Cei care beneficiază de libere vor putea profita de aceste zile pentru un miniconcediu la munte sau pur și simplu pentru a se relaxa. Când este minivacanța și câte zile libere legal mai sunt până la sfârșitul anului.

Minivacanță de 5 zile pentru români, la finalul lunii noiembrie

Liberele legale sunt garantate prin Codul Muncii și toți angajații din sistemul bugetar beneficiază de ele. În decursul unui an calendaristic, sunt 15 sărbători legale, adică zile în care angajații nu merg la serviciu. În unele cazuri, autoritățile le dau angajaților o zi liberă în plus, care va fi recuperată ulterior, pentru a face punte între zilele libere din timpul săptămânii și weekend.

De obicei ziua liberă este luni sau vineri, astfel încât angajații să beneficieze de mai multe zile de vacanță. La fel se va întâmpla și anul acesta, când bugetarii vor avea liber de pe 30 noiembrie până pe 4 decembrie inclusiv. Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, respectiv ziua de Sfântul Andrei și Ziua Națională sunt libere legale. În 2022, ele pică miercuri, respectiv joi. Guvernanții au decis să le dea bugetarilor liber și vineri, pentru a putea lega liberele legale de weekend.

Citește și: Zile libere pe care și le pot lua românii, însă nu știu. Sunt prevăzute în Codul Muncii

Astfel, cei care lucrează în sistemul de stat vor avea liber și vineri, 2 decembrie, potrivit unei decizii luate în cadrul coaliției de guvernare, cu condiția ca această zi să fie recuperată ulterior. După minivacanța de 5 zile de la finalul lunii noiembrie și începutul lui decembrie, românii vor mai avea doar două zile libere până la sfârșitul anului. Este vorba despre 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, care pică duminică și luni.

Minivacanta de 5 zile pentru romani
Bugetarii vor beneficia de 5 zile libere la începutul lunii decembrie

Calendarul zilelor libere din 2023

În 2023, 12 dintre cele 15 zile declarate libere legale vor pica în timpul săptămânii, iar 3 în weekend. Este o veste bună pentru angajați, pentru că zilele libere care pică în weekend sunt, practic, pierdute, având în vedere că majoritatea angajaților oricum au liber sâmbăta și duminica. În 2022, prin comparație, 6 dintre cele 15 libere legale au fost în weekend.

Citește și: Modificare în Codul Muncii. Ce se întâmplă cu zilele libere de sărbătorile legale care pică în weekend

Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, bugetarii ar putea avea cu 3 zile libere în plus față de angajații din sistemul privat anul viitor. Este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Având în vedere că liberele legale de pe 24 ianuarie, 1 iunie și 15 august pică în zile de marți, joi și marți, guvernanții vor să le dea bugetarilor liber în zilele de luni, vineri și luni, înainte și după liberele legale, pentru a face punte cu weekendul. Astfel, bugetarii ar putea beneficia de 3 minivacanțe a câte 4 zile din start anul viitor.

Liberele legale din 2023 sunt:

 • Duminică, 1 ianuarie – Anul Nou
 • Luni, 2 ianuarie – Anul Nou
 • Marți, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
 • Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare
 • Duminică, 16 aprilie – Prima zi de Paște Ortodox 2023
 • Luni, 17 aprilie- A doua zi de Paște Ortodox 2023
 • Luni, 1 mai – Ziua Muncii
 • Joi, 1 iunie – Ziua Copilului
 • Duminică, 4 iunie – Rusalii 2023 (prima zi)
 • Luni, 5 iunie – A doua zi de Rusalii
 • Marți, 15 august – Adormirea Maicii Domnului
 • Joi, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
 • Vineri, 1 decembrie – Ziua Națională a României
 • Luni, 25 decembrie – Prima zi de Crăciun
 • Marți, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun.
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.