Moșii de iarnă 2023. Ce nu e bine să faci. Cele mai cunoscute tradiții pentru Sâmbăta Morților

Superstițiile de care să ții cont în această zi

Scris de: Daoud Andra

18 Feb. 2023

Moșii de iarnă 2023. Ce nu e bine să faci. Cele mai cunoscute tradiții pentru Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Sâmbătă, 18 februarie, are loc pomenirea celor decedați și cinstirea amintirii lor. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și superstiții, de care oamenii țin cont cu sfințenie, mai ales la sate. Ce e bine să faci de moșii de iarnă 2023 și ce să eviți cu desăvârșire.

Tradiții și superstiții pentru Moșii de iarnă 2023

Sâmbăta Morților pică anul acesta pe 18 februarie. Este ultima sâmbătă în care se fac pomeni cu produse de dulce, înainte de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. De această zi din an se leagă numeroase tradiții și superstiții. În dimineața zilei de sâmbătă, oamenii duc la biserică pachete și colivă, pe care le împart în memoria celor care nu mai sunt.

Citește și: Calendar ortodox februarie 2023. Când sunt sărbători cu cruce roșie

Preoții oficiază Sfânta Liturghie și Parastasul de pomenire al celor morți. După sfințirea pachetelor, acestea se împart oamenilor de la biserică. Preotul citește numele celor care nu mai sunt de pe pomelnice și se roagă pentru sufletele lor.

În pachetele pe care oamenii le duc la biserică pentru a fi sfințite și împărțite ar trebui să se regăsească: colivă, vin, fructe (mere), piftie, plăcinte sau prăjituri făcute în casă, sarmale, precum și o lumânare.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să faci

Moșii de iarnă 2023
Ce alimente se împart de Moșii de iarnă 2023

Ce nu e bine să faci în această zi

Așa cum se întâmplă la majoritatea sărbătorilor, în Sâmbăta Morților nu se lucrează în gospodărie, nu se spală și nu se coase. Se spune că femeilor care încalcă această interdicție li se va întoarce pomana pe care o împart. De asemenea, începând din această zi și până în a doua duminică după Paște nu se mai fac nunți.

Rugăciunea pe care să o rostești în Sâmbăta Morților

Credincioșii merg la cimitir în această zi, aprind lumânări pentru cei care nu mai sunt și curăță mormintele. De asemenea, ei pot rosti o rugăciune pentru sufletele celor adormiți. Aceasta este rugăciunea pe care să o spui:

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce se împarte de Sâmbăta Morților. Alimentul care nu trebuie să lipsească

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cât de mare e burtica Danielei Iliescu!
9.3 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *