Moșii de iarnă 2023. Ce se împarte de Sâmbăta Morților. Alimentul care nu trebuie să lipsească

Când pică această sărbătoare și ce semnificație are
Moșii de iarnă 2023. Ce se împarte de Sâmbăta Morților. Alimentul care nu trebuie să lipsească

Moșii de iarnă este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox. În această zi, denumită și Sâmbăta Morților, ne amintim de cei răposați și dăm de pomană pentru sufletul lor. Moșii de iarnă se prăznuiesc pe 18 februarie 2023, această dată fiind fix înaintea Lăsatei Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, cunoscută și ca Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

Moșii de iarnă 2023. Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheiei în Sâmbăta Mare. În acest an, Postul Paștelui începe pe 27 februarie, iar potrivit tradiției, în săptămâna premergătoare începerii Postului Paștelui trebuie să ne abținem să consumăm alimentele pe bază de carne.

Moșii de iarnă sunt, de fapt, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

În calendarul ortodox există și alte sâmbete dedicate celor adormiți:

  • Moșii de primăvară – au loc în sâmbăta din preajma Mucenicilor;
  • Moșii de vară – au loc în sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
  • Moșii de toamnă – au loc în prima sâmbătă din luna noiembrie;
  • Moșii de iarnă –  au loc în sâmbăta dinaintea lăsatului de sec de carne.

Citește și: „Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

De Sâmbăta Morților, oamenii duc la biserică, pentru a fi slujite de preoți, colivă, plăcinte făcute în casă, o sticlă cu vin, pomelnicul în care sunt trecute numele celor adormmiți și lumânări. De asemenea, în această zi se împart, pe lână bucate, și vase noi cu mâncare.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.

De asemenea, este foarte important ca în Sâmbăta Morților credincioșii să împartă alimente care i-au plăcut persoanei decedate.

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de iarnă, oamenii merg la mormintele celor trecuți în neființă, aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Începând cu Moșii de iarnă nu se mai fac nunți

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, odată cu Lăsatul secului de carne, sunt interzise cununiile religioase. Totodată, sunt interzise și petrecerile de botez. Noul sezon al nunților se va deschide după Duminca Tomii (a doua duminică după Paște).

Rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

Sărbătoarea Moșilor de iarnă este un bun prilej pentru credincioși să se roage la Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor celor trecuți în neființă. Aceștia pot rosti următoarea rugăciune:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7.8 28 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *