Nimeni nu îţi este dator cu nimic. Dacă dăruieşti ceva, nu aştepta ceva în schimb

Când vei trăi ca și cum nimeni nu îți este dator cu nimic, vei reuși să fii mult mai fericit. Cei înțelege că binele se face în liniște, fără a aștepta ceva la schimb.
Nimeni nu îţi este dator cu nimic. Dacă dăruieşti ceva, nu aştepta ceva în schimb

Cea mai sigură cale spre dezamăgire este a avea așteptări de la alții. Auzim de multe ori oameni care se plâng „am fost acolo pentru el de fiecare dată când a avut nevoie, iar când eu am avut nevoie de ajutor, m-a abandonat”. Ei bine, este rețeta sigură de a te simți trădat și dezamăgit. Și asta dintr-un motiv simplu: nimeni nu îți este dator cu nimic. Și nu pentru că nu meriți nimic, ci pentru un motiv mult mai profund. În realitate, meriți tot ce e mai bun. Dar trebuie să fii conștient că tu ești singura persoană care îți datorează ceva. Ești singura persoană care trăiește pentru tine. Singura persoană în care merită să investești timp și energie.

Ajută fără să aștepți nimic în schimb

Atunci când ai așteptat ajutorul altora și nu a venit, nu s-a întâmplat asta pentru că acea persoană a vrut să te lase baltă. Pur și simplu s-a pus pe sine în topul priorităților sale. Ceea ce e momentul să faci și tu, pentru că nimeni nu îți este dator cu nimic.

Acum, cel mai important este să nu aluneci în cealaltă extremă și să nu-ți mai pese de alții. Partea cu adevărat dificilă e să reușești să găsești echilibrul între a-ți păsa de tine și a-ți păsa de alții.

Când vei putea să ajuți detașat, fără să ai impresia că, odată ce ți-ai oferit ajutorul, ai câștigat o monedă de schimb ca un Joker la jocul de cărți și pe care-l vei putea folosi mai târziu pe parcursul jocului de-a viața, atunci vei înțelege că fericirea ta depinde doar de tine și că ești capabil să o găsești fără ajutorul altcuiva.

Ești singura persoană responsabilă de fericirea ta. Ești singura persoană datoare să-i pese de tine. Nimeni altcineva nu este obligat sau dator să acționeze în conformitate cu valorile tale. Ideea că meriți exact cât ai oferit în relația cu alți oameni este menită să îți aducă cele mai neplăcute sentimente, de la trădare și dezamăgire, până la scăderea stimei de sine.

Așteptările îți afectează relațiile

Așteptările din partea altora pot duce la legături extrem de periculoase. Când confunzi o persoană despre care crezi că îți poate oferi ceea ce îți dorești (confort material sau emoțional, de exemplu) cu obiectul dorinței tale, riscul unui atașament bolnăvicios este extrem de mare. Iar ieșirea dintr-o astfel de relație este asociată cu o pierdere majoră. Nu proiecta dorințele tale asupra unei persoane.

Dependența emoțională de alte persoane îți poate face extrem de mult rău. Este dificil să găsești fericirea, câtă vreme ai așteptări de la persoana de lângă tine. Atunci când nu va putea să-ți îndeplinească dorințele, vei începe să te simți neglijat și vei fi nefericit.

Așteptările din partea altora sunt limitative. Sunt proiecțiile noastre asupra altor persoane, care ne așteptăm să gândească la fel ca noi, să acționeze conform valorilor noastre. Când acestea nu corespund, dezamăgirea este aproape. Fie că e vorba despre așteptările ca părinte de la copilul tău, ca partener în cuplu sau coleg de serviciu, nimeni nu ne datorează nimic.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Dacă ai și tu o poveste despre care crezi că merită spusă, nu ezita sa ne ajuți să o facem cunoscută comunității Ego.ro. Aici se leagă prietenii sau poți afla răspunsuri pe care alte persoane e posbil să ți le ascundă, din diferite motive. Scrie-ne povestea ta pe redactia@ego.ro, anunță-ne cum vrei să apară și dacă ai nevoie și de opinia unui specialist. Putem cere părerea unui expert și poate așa găsești mai ușor o rezolvare, o alinare sau măcar un gând bun din partea comunității EGO.RO!. De asemnea, la cerere, identitatea persoanei care ne scrie nu va fi făcută publică!

Urmăriți EGO.ro și pe
Serghei Mizil nu a avut nevoie de scenariu pentru filmul ”Visul”
8.8 19 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *