Nivele sau niveluri? Care e forma corectă, de fapt. Milioane de români nu știu diferența

De unde provine confuzia

Scris de: Daoud Andra

28 Jan. 2024

Nivele sau niveluri? Care e forma corectă, de fapt. Milioane de români nu știu diferența

Există unele cuvinte în limba română care le creează dificultăți multor vorbitori nativi. Atunci când vine vorba despre declinare, forma de plural poate să pună probleme, iar cuvântul ”nivel” este un exemplu foarte bun în acest sens. Cum se spune corect: nivele sau niveluri, potrivit DOOM și DEX?

Care este forma corectă: nivele sau niveluri?

Substantivul ”nivel” este unul destul de des folosit în limba română. Îl utilizăm pentru a determina o anumită înălțime sau pentru a avea un reper, însă atunci când vine vorba despre declinarea la plural, poate crea confuzie. Potrivit definiției din DEX, cuvântul ”nivel” denumește:

Citește și: Care este pluralul pentru sânge. Forma corectă pe care nu ai folosit-o niciodată

  • Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat. Exemple: nivelul mării, curbă de nivel, pasaj de nivel, cat, etaj, zonă geologică.
  • Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității). Exemplu: nivel de trai.

În ceea ce privește forma de plural, atunci când este folosit cu oricare dintre aceste sensuri, singura formă acceptată este niveluri. Poate apărea însă o confuzie și mulți oameni folosesc nivele, în loc de niveluri, atunci când pun la plural. Puțini știu însă că pluralul nivele este de la un alt substantiv, respectiv nivelă.

Citește și: Cum se spune corect: agheazmă sau agheasmă? Și tu ai folosit greșit până acum

Nivele sau niveluri? Care e forma corectă, de fapt. Milioane de români nu știu diferența
Pluralul niveluri se folosește pentru a denumi înălțimi, etaje sau straturi

Ce este o nivelă?

Potrivit definiției, nivela este un ”instrument format dintr-un tub umplut cu un lichid în care s-a lăsat un spațiu gol (bulă de aer) și care servește la stabilirea poziției orizontale a suprafețelor sau a dreptelor”. În limbajul constructorilor, acest instrument se mai numește și ”poloboc”.

Citește și: Care este forma de plural pentru “polei”. Confuzia pe care o fac mulți români, aceasta este de fapt forma corectă

Forma de plural a cuvântului nivelă este nivele. Doar în acest context se folosește această formă, fiind, așadar, vorba despre două cuvinte diferite, cu forme de plural diferite. Confuzia apare, cel mai adesea, din cauză că substantivul nivelă nu este atât de des utilizat. Oamenii pot încurca formele de plural, pentru substantivul de genul neutru și cel de genul feminin. Formele corecte, acceptate în limba română sunt, așadar:

  • nivel (subst. de genul neutru) – plural: niveluri
  • nivelă (subst. de genul feminin) – plural: nivele

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *