Noua boală care amenință lumea, după variola maimuței. Gripa care se răspândește masiv în India

OMS avertizează asupra faptului că în viitorul apropiat ne vom confrunta cu tot mai multe epidemii. Specialiștii consideră că de vină ar fi schimbările climatice
Noua boală care amenință lumea, după variola maimuței. Gripa care se răspândește masiv în India

O nouă boală amenință lumea, după variola maimuței. Este vorba de gripa tomatelor, care are simptome asemănătoare cu cele ale variolei maimuței. Aceasta a fost descoperită în India și deocamdată se știe că afectează în mod special copiii de până în 5 ani.

Gripa tomatelor, noua boală care amenință lumea după variola maimuței

Specialiștii din domeniul sănătății din întreaga lumea sunt în alertă după ce în India au fost descoperite 80 de cazuri de gripa tomatelor. Persoanele infectate sunt copii, iar simptomele acestei noi afecțiuni sunt asemănătoare cu cele ale variolei maimuței, potrivit Antena 3.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în cazul în care infecția va ajunge și pe continentul european, țara noastră va lua măsurile recomandate de Uniunea Europeană.

„Pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informații suplimentare legat de modul în care o posibilă infecție poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua și noi aceleași măsuri similare cu celelalte state ale Uniunii”, a declarat Alexandru Rafila.

Se pare că noul virus care provoacă gripa tomatelor are o contagiozitate răspândită în rândul copiilor de până în 5 ani. Printre simptome au fost identificate erupții cutanate mari pe tot corpul, sub forma unor vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase.

Noua boala care ameninta lumea, dupa variola maimutei

 

Schimbările climatice, principala cauză a apariției acestor boli

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății avertizează asupra faptului că în viitorul apropiat ne vom confrunta cu tot mai multe epidemii. Directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Mike Ryan, spune că boli endemice precum variola maimuței și febra lessa devin din ce în mai frecvente și mai persistente.

Potrivit specialiștilor, se pare că motivul principal al aparițiilor acestor afecțiuni îl reprezintă schimbările climatice, care duc la o schimbare rapidă a condițiilor meteo și la o modificare a comportamentului de căutare a hranei în rândul oamenilor și al animalelor.

Ca urmare, bolile care circulă de obicei la animale ajung din ce în ce mai des la oameni, a explicat Ryan, potrivit Mediafax.

„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala şi de a o transmite mai departe în cadrul comunităţilor noastre este în creştere – astfel încât atât factorii de apariţie a bolilor, cât şi cei de amplificare a bolilor au crescut”, a precizat Mike Ryan.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
5.7 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *