Piureul de cartofi este una dintre cele mai comune și îndrăgite garnituri pentru friptura cu sos, pește sau pui. Rețeta de piure de cartofi este simplă și mai toată lumea o cunoaște. Cu toate acestea, unele piureuri ies fine, moi și pufoase, iar altele înecăcioase. Ca să preparăm piureul de cartofi trebuie să cunoaștem câteva trucuri ale marilor bucătari, cu ajutorul cărora vom obține cel mai gustos preparat!
Secretul unui piure de cartofi gustos, cu o textură cremoasă, fină și aerată începe cu alegerea cartofilor potriviți. Se urmează pașii normali, anume fierberea, zdrobirea și adăugarea laptelui și a untului, fiind și singurele ingrediente de care avem nevoie pentru un piure perfect. Nu uităm, desigur, nici asezonarea, după gust, cu sare și piper.
Cartofii albi sunt ideali pentru piureul de cartofi. Acest lucru se datorează faptului că au o cantitate mai mare de amidon, au o textură mai puțin fermă, fiind mai sfărâmicioși și conferă piureului o consistență mai cremoasă. Desigur, poți face piure și din cartofi roșii, dar niciodată să nu amesteci tipurile de cartofi pentru a face piure, pentru că au timpi de fierbere și texturi diferite.
Cartofii se curăță, se spală și se taie în dimensiuni egale, ca să fiarbă în același timp. Nu se recomandă să îi tai în bucăți foarte mici, pentru că se vor sfărâma la fiert. Se pun la fiert în apă rece, care trebuie să depășească cu două degete nivelul cartofilor. Se adaugă și sare după gust și se lasă pe foc pentru 20 – 25 de minute sau până când furculița intră cu ușurință în ei. Cartofii se scurg de apă și se lasă pe o tavă la odihnit. Astfel, va fi potențat gustul de unt și lapte.
Un piure de cartofi plin de bucăți incomplet zdrobite nu este de preferat. Textura piureului trebuie să fie fină și putem obține acest lucru cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi. Cei care vor să depună mai puțin efort sau preferă o metodă mai rapidă pentru zdrobirea cartofilor pot folosi un mixer de mână. Este preferabil, însă, să folosim brațul pentru amestecare și nu telul, pentru că piureul va deveni cleios. O metodă eficientă este și folosirea ambelor variante: întâi zdrobești cartofii cu zdrobitorul de cartofi, apoi îi amesteci cu mixerul de mână. Dacă nu ai niciunul dintre aceste ustensile, poți folosi o lingură de lemn.
Untul și laptele sunt ingredientele care înnobilează cartofii pentru piure. Secretul este să alegem unt cu peste 80% grăsime și lapte cu 3,5% grăsime. În cartofii zdrobiți adăugăm laptele fierbinte și amestecăm compoziția cu mixerul de mână. 300 ml lapte gras este cantitatea suficientă pentru un kilogram de cartofi. Pentru a obține textura cremoasă, adăugăm și 120 g unt rece. Nu este necesar să fie la temperatura camerei. Se amestecă piureul până la încorporarea totală a laptelui și untului și se adaugă sare și piper după gust.
Piureul de cartofi este o garnitură servită cu carne, pește sau legume și pe care o putem adapta cu multă creativitate. Poți încerca următoarele idei și vezi care ți se potrivește: