Nu mai pune margarină în piure. Ingredientul folosit de gospodinele iscusite, așa iese cremos și pufos

Trucul care te va ajuta să ai cel mai gustos piure
Nu mai pune margarină în piure. Ingredientul folosit de gospodinele iscusite, așa iese cremos și pufos

Piureul de cartofi este una dintre cele mai comune și îndrăgite garnituri pentru friptura cu sos, pește sau pui. Rețeta de piure de cartofi este simplă și mai toată lumea o cunoaște. Cu toate acestea, unele piureuri ies fine, moi și pufoase, iar altele înecăcioase. Ca să preparăm piureul de cartofi trebuie să cunoaștem câteva trucuri ale marilor bucătari, cu ajutorul cărora vom obține cel mai gustos preparat!

Cea mai bună rețetă de piure de cartofi

Secretul unui piure de cartofi gustos, cu o textură cremoasă, fină și aerată începe cu alegerea cartofilor potriviți. Se urmează pașii normali, anume fierberea, zdrobirea și adăugarea laptelui și a untului, fiind și singurele ingrediente de care avem nevoie pentru un piure perfect. Nu uităm, desigur, nici asezonarea, după gust, cu sare și piper.

Ce tip de cartofi alegem?

Cartofii albi sunt ideali pentru piureul de cartofi. Acest lucru se datorează faptului că au o cantitate mai mare de amidon, au o textură mai puțin fermă, fiind mai sfărâmicioși și conferă piureului o consistență mai cremoasă. Desigur, poți face piure și din cartofi roșii, dar niciodată să nu amesteci tipurile de cartofi pentru a face piure, pentru că au timpi de fierbere și texturi diferite.

Cum și cât se fierb cartofii?

Cartofii se curăță, se spală și se taie în dimensiuni egale, ca să fiarbă în același timp. Nu se recomandă să îi tai în bucăți foarte mici, pentru că se vor sfărâma la fiert. Se pun la fiert în apă rece, care trebuie să depășească cu două degete nivelul cartofilor. Se adaugă și sare după gust și se lasă pe foc pentru 20 – 25 de minute sau până când furculița intră cu ușurință în ei. Cartofii se scurg de apă și se lasă pe o tavă la odihnit. Astfel, va fi potențat gustul de unt și lapte.

Cum se zdrobesc cartofii eficient

Un piure de cartofi plin de bucăți incomplet zdrobite nu este de preferat. Textura piureului trebuie să fie fină și putem obține acest lucru cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi. Cei care vor să depună mai puțin efort sau preferă o metodă mai rapidă pentru zdrobirea cartofilor pot folosi un mixer de mână. Este preferabil, însă, să folosim brațul pentru amestecare și nu telul, pentru că piureul va deveni cleios. O metodă eficientă este și folosirea ambelor variante: întâi zdrobești cartofii cu zdrobitorul de cartofi, apoi îi amesteci cu mixerul de mână. Dacă nu ai niciunul dintre aceste ustensile, poți folosi o lingură de lemn.

Cum adaugăm untul și laptele

Untul și laptele sunt ingredientele care înnobilează cartofii pentru piure. Secretul este să alegem unt cu peste 80% grăsime și lapte cu 3,5% grăsime. În cartofii zdrobiți adăugăm laptele fierbinte și amestecăm compoziția cu mixerul de mână. 300 ml lapte gras este cantitatea suficientă pentru un kilogram de cartofi. Pentru a obține textura cremoasă, adăugăm și 120 g unt rece. Nu este necesar să fie la temperatura camerei. Se amestecă piureul până la încorporarea totală a laptelui și untului și se adaugă sare și piper după gust.

Trucuri utile pentru cel mai gustos piure

Piureul de cartofi este o garnitură servită cu carne, pește sau legume și pe care o putem adapta cu multă creativitate. Poți încerca următoarele idei și vezi care ți se potrivește:

  • Doi căței de usturoi adăugați la fiert cu cartofii vor conferi piureului o aromă specială;
  • Un gust deosebit se poate obține și dacă punem la fiert cu cartofii 2 – 3 crenguțe de cimbru, pe care le scoatem după ce aceștia au fiert;
  • În loc de lapte, în piure se poate adăuga smântână. Obținem o textură la fel de fină;
  • Cel mai gustos piure de post se prepară cu lapte de cocos, fără a-i da gust dulce. Se potrivește foarte bine ca garnitură cu legume la grătar;
  • Dacă piureul nu-l servim cu carne, ci cu legume, putem adăuga odată cu laptele și untul și un pumn de mozzarella fin rasă, parmezan sau brânză Cheddar;
  • Dacă piureul îl servim cu friptură sau cârnați, se poate adăuga în el și o jumătate de linguriță de muștar.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Momente de cumpănă pentru 4 zodii. Dispare norocul din viața lor la final de mai
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Horoscop săptămânal 20-26 Mai 2024. Dragoste, Sănătate și Bani
Horoscop Iunie 2024: Surprize pentru bani, sănătate și dragoste
6 zodii trăiesc o zi de neuitat, încununată de succes și realizări sub strălucirea stelelor...
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:...
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *