Nu mai ține pâinea în frigider. Mulți fac greșeala, cum o păstrezi proaspătă, de fapt

Află care sunt cele mai bune soluții de depozitare a pâinii proaspete

Scris de: Oana Matei

24 Aug. 2023

Nu mai ține pâinea în frigider. Mulți fac greșeala, cum o păstrezi proaspătă, de fapt

Cu toții am trecut prin acel moment neplăcut când ne-am trezit că pâinea pe care am cumpărat-o acum câteva zile a devenit uscată sau chiar mucegăită. În ciuda credinței răspândite că frigiderul este soluția salvatoare pentru menținerea prospețimii pâinii, experții în domeniul alimentației ne sfătuiesc să renunțăm la acest obicei. Însă, a păstra pâinea în frigider nu este întotdeauna cea mai bună soluție, deoarece temperatura scăzută poate afecta gustul pâinii și poate face ca aceasta să se usuce și să devină tare mai repede. Așadar, cum o păstrăm proaspătă?

Este bine să ținem pâinea în frigider?

Mulți dintre noi am crescut cu ideea că frigiderul este locul ideal pentru a păstra pâinea, în speranța că îi va menține textura și prospețimea. Cu toate acestea, s-a dovedit că frigiderul poate avea efecte negative asupra pâinii. Când pâinea este expusă la temperaturi scăzute, procesul de amiloză și amilopectină din amidonul din pâine se cristalizează mai repede, determinând o modificare a texturii și o înrăutățire a gustului. Acest lucru duce la pâine mai uscată și mai tare.

Cum să păstrezi pâinea proaspătă: trucurile care funcționează

  1. Punga de hârtie sau pungă de pânză: Ambalarea pâinii într-o pungă de hârtie perforată sau într-o pungă de pânză permite circulația aerului și previne acumularea excesivă de umiditate. Astfel, pâinea poate rămâne proaspătă pentru mai mult timp.
  2. Depozitare în locuri răcoroase și uscate: Cea mai bună opțiune este să depozitezi pâinea într-un loc răcoros și uscat, departe de sursele directe de căldură și lumină solară. În cămară sau într-o cutie de pâine (în bucătărie) ar fi soluția bună.
  3. Congelarea: Dacă nu vei consuma întreaga pâine în câteva zile, congelarea este o alternativă excelentă. Taie pâinea în felii sau bucăți potrivite și pune-le într-o pungă sigilată în congelator. Când dorești să consumi pâine, poți dezgheța exact cât ai nevoie.
  4. Reîncălzirea: Dacă pâinea s-a uscat, dar nu prezintă semne de deteriorare sau mucegai, încălzirea în cuptor sau într-o tavă acoperită cu un prosop umed timp de câteva minute poate reda puțin din prospețimea inițială.
  5. Păstrează pâinea lângă sare: Un alt truc, pe care îl puteți folosi, este să păstrați pâinea alături de sare. Sarea absoarbe excesul de umiditate din aerul din jurul pâinii, menținând-o proaspătă și gustoasă pentru mai mult timp. Înainte de a introduce pâinea în recipientul sau punga în care intenționați să o păstrați, adăugați puțină sare pe fund.

Vezi și Trucul pe care puține gospodine îl știu. Cu ce să înlocuiești pâinea din chiftele. Vor ieși suculente și super gustoase

Păstrează pâinea proaspătă mai mult timp

Așa cum se vede, a păstra pâinea în frigider nu este întotdeauna cea mai bună soluție, deseori există alternative mult mai bune. Chiar dacă ați fost obișnuit să faceți acest lucru, există aspecte ce trebuie avute în vedere. Dacă vă doriți să păstrați pâinea proaspătă și gustoasă pentru cât mai mult timp, încercați aceste sfaturi simple și eficiente și vă veți putea bucura de pâine delicioasă la fiecare masă.

Vezi și Nu mai pune pâine în salata de icre. Ce trebuie să faci de fapt pentru a nu se tăia, așa iese mult mai gustoasă și cremoasă

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
8.8 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *