O nouă schimbare radicală în Educație. Media din gimnaziu nu va mai conta la admiterea la liceu?

Ministrul Educațției își dorește ca în procesul de admitere la liceu să nu mai fie luată în calcul media celor 4 ani de studiu din gimnaziu.
O nouă schimbare radicală în Educație. Media din gimnaziu nu va mai conta la admiterea la liceu?

O nouă schimbare radicală în învățământ. Ministrul Educației a anunțat că își dorește ca pe viitor să nu se mai ia în calcul media din gimnaziu la admiterea la liceu. Sorin Cîmpeanu a precizat că totuși, dacă evaluarea standardizată va fi implementată cu succes în România, media anilor de studiu ar putea reprezenta în continuare o opțiune în procesul de admitere.

O nouă schimbare radicală în Educație. Media din clasele de gimnaziu ar putea să nu mai conteze la admiterea la liceu

„Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu.”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Potrivit ministrului Educației, în ultima perioadă, notele elevilor și-au pierdut din relevanță, iar din acest motiv s-ar putea renunța la media generală din anii de studiu ca factor în procesul de admitere la liceu. Totuși, Sorin Cîmpeanu afirmă că s-ar putea renunța la această măsură dacă evaluarea standardizată va avea succes.

În mod evident, până acum există un  factor subiectiv. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair. Dar, dacă se dovedește că aceste evaluări standardizate au succes, dacă se dovedește că într-adevăr putem fi eficienți în dorința noastră de relevanță a acestor note, nu exclud nici posibilitatea de a fi luate în considerare.

Testele pe hârtie vor fi eliminate

Recent, ministrul Educației a declarat că pe viitor, elevii din România nu vor mai susține examenele pe foaie de hârtie, ci în format digital. În plus, din școli vor fi eliminate și tablele de scris clasice și vor fi introduse unele interactive. Măsurile fac parte din reforma în Învățământ anunțată de oficialul de la Palatul Victoria.

„Exact asta dorim (examenele să nu mai fie susținute în formatul clasic de hârtie, ci pe calculator – n.r.)! Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mult mai mult către digital, dar profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți.

Profesorii vor avea rolul determinant în școală, pentru că am înțeles că există și această teamă. La nivel de hardware, o reformă majoră va fi înlocuirea tablei, celebra tablă, domnul Trandafir. Este un instrument care a produs efecte în educația tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage tinerele generații. Toate tablele clasice vor fi înlocuite de table interactive, inteligente. Acesta este un prim pas. Avantajul este că fiecare elev își poate stoca lecția, în timp real, pe ltapop, pe telefon, pe orice dispozitiv, inclusiv elevii care din anumite motive nu pot participa la ore”, a spus Sorin Cîmpeanu îîntr-un interviiu pentru dcnews.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *