O replică a cutremurului de joi dimineață ar putea avea loc în 24-48 de ore. Anunțul făcut de seismologi

Cutremurul produs în această dimineață în zona Buzău a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter
O replică a cutremurului de joi dimineață ar putea avea loc în 24-48 de ore. Anunțul făcut de seismologi

O replică a cutremurului de joi dimineață ar putea avea loc în 24-48 de ore, anunță seismologii. În dimineața zilei de 3 noiembrie 2022, la ora locală 6:50, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 în zona Buzău. Seismul, care a avut loc la o adâncime de 148 de kilometri s-a resimțit și în București, dar și în alte orașe ale țării.

O replică a cutremurului de joi dimineață ar putea avea loc în 24-48 de ore

Din fericire, în urma producerii cutremurului nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale, anunță reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit specialiștilor, astfel de cutremure se încadrează în normalul activității seismice din zona Vrancea și au loc o dată pe an sau o dată la doi ani. De aceea, spun ei, nu este nevoie ca lumea să intre în panică.

Totuși, este de așteptat ca replici ale seismului din această dimineață să apară în următoarele 24-48 de ore, spun reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„Replicile se produc, de regulă, în primele 24 de ore. Dar asta depinde și de magnitudinea cutremurului principal. Pot apărea replici în intervalul 24- 48 de ore.

Acestea vor fi mai mici însă decât acest cutremur, care nici el nu a fost extraordinar de mare. 5,2 magnitudine locală, adică Richter. Dacă discutăm de Moment Magnitudine, în care se construiesc cataloagele și se fac schimburi internaționale în această magnitudine, deci o magnitudine recunoscută ca atare, discutăm de un 4,8- 4,9. Încă nu s-a făcut transformarea.

Adâncimea de 140 de km ar trebui să fie o adâncime asiguratorie pentru noi, pentru un cutremur de magnitudinea asta”, a explicat Mihai Diaconescu, seismolog INFP, la Antena 3 CNN.

Cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani

Cutremurul de joi dimineață s-a produs la adâncimea de 148,8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 122 km nord de Bucureşti.

Acesta este cel mai cel mai puternic seism din ultimii doi ani și jumătate. Pe 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri.

Cel mai puternic seism din acest an până la cel din această dimineață s-a înregistrat pe 16 ianuarie și a avut magnitudinea de 4,4 pe Richter. Iar anul trecut, cel mai puternic cutremur a fost de 4,7 pe Richter și a avut loc pe 26 mai.

Cel mai mare seism din ultimii cinci ani s-a înregistrat în octombrie 2018, în zona Buzău și a avut magnitudinea de 5,8 pe Richter.

Citește și: „Motivul pentru care nu a fost emis mesaj Ro-Alert pentru cutremurul de joi dimineață. Psiholog: „Pot induce panică foarte mare”

5.9 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.