Otniela Sandu s-a urcat pe acoperiș pentru a ajuta la construirea unor case pentru două familii nevoiașe. „Știam să bat cuie, am avut un profesor bun, pe Cătălin Moroșanu” EXCLUSIV

E convinsă că a făcut treabă bună: ”Am bătut la cuie pe acel acoperiș că și dacă ar veni uraganul tot ar rămâne în picioare”

La prima vedere, Otniela Sandu pare genul de femeie slăbuță și delicată, însă în sufletul ei este o adevărată luptătoare. Fosta concurentă de la „Ferma vedetelor” a demonstrat asta chiar zilele trecute când a renunțat la tocurile înalte în favoarea bocancilor, s-a echipat corespunzător și s-a alăturat unei echipe de voluntari pentru a ajuta la construirea unor case. Otniela a povestit pentru EGO.ro că și-a dorit enorm să muncească pe șantier, însă nu și-a închipuit niciodată că va fi atât de greu.

Tânăra s-a înscris în programul celor de la Habitat for Humanity, asociație care din anul 1996 și până în prezent a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin și a construit sau reabilitate peste 5.000 de locuințe. La două dintre ele a contribuit fizic și Otniela.

„I-am descoperit anul trecut în vară și încă de atunci mi-am dorit să mă implic și eu. Le-am și scris că vreau să ajut, dar aveam fix în perioada aia un program și nu am putut. Așa că anul ăsta am fost pe fază și am zis că indiferent de ce apare în programul meu, îmi doresc să fiu acolo…pe șantier, să văd exact ce fac, cum fac, să cunosc echipa, oamenii care au parte de aceste case, povești și să muncesc și eu cot la cot cu oamenii de pe șantier. Și așa am și făcut”, a declarat Otniela pentru EGO.ro.

Otniela Sandu

”Mi-a fost puțin frică, nu am mai făcut asta niciodată. Schelele alea se mișcau într-un mare fel”

Ea nu s-a gândit însă nicio clipă că va fi atât de greu. Mărturisește că s-a descurcat exemplar, iar asta i se datorează lui Cătălin Moroșanu care a învățat-o să bată cuie, să taie lemne, dar și alte activități de genul, pe vremea când concurau amândoi în reality show-ul „Ferma vedetelor”.

 „A fost mult mai greu față de cum am crezut. Chiar dacă sunt destul de mulți oameni care ajută, sunt tot atât de multe lucruri de făcut. Mi-a fost puțin frică, nu am mai făcut asta niciodată. Schelele alea se mișcau într-un mare fel, mereu întrebam dacă este sigură situația. Chiar dacă era! Inițial, nu am crezut că mă voi putea urca acolo, pe acoperiș, să fiu asigurată doar cu o funie de schela casei, dar uite că am făcut-o și pe asta. În primă fază este frumos, nou, adrenalină, dar după puțin timp căldura, transpirația, oboseala își spun cuvântul. Am făcut febră musculară după prima zi (râde) și chiar sunt un om care are un stil de viață activ. Am bătut la cuie pe acel acoperiș că și dacă ar veni uraganul tot ar rămâne în picioare. Știam să bat cuie, am avut un profesor bun, Moroșanu. Am fost amândoi într-un proiect la TV și am construit împreună, acolo am învățat. L-am și pomenit pe acoperiș. Nu am făcut niciodată asta, dar atunci când vrei să ajuți, nu există nu se poate, găsești o cale”, a mai declarat amuzată actrița.

„Am fost impresionată de o mămică care își creștea singură copilașii”

Otniela nu s-a limitat doar la a bate cuie și la a căra materialele de construcții, ci a stat de vorbă și cu familiile pentru care a ridicat aceste case.

„Da, am cunoscut și familii care deja stăteau în casele construite. Care și-au terminat facultatea, mămici care au născut, familii care au început o viață nouă. Am fost impresionată de o mămică, își creștea singură copilașii și ne-a spus că știe că Dumnezeu a trimis oamenii ăștia pentru ea, fix atunci când și-a pierdut speranța, când nu mai avea soluții. Și chiar așa este, Dumnezeu lucrează prin oameni, fiecare dintre noi poate să fie ajutorul Lui. Este nevoie doar să avem inima deschisă pentru asta”, ne-a mai spus tânăra.

Otniela Sandu

„De mică am înțeles cât de important este să ajuți”

Această dorință de a-i ajuta pe cei din jurul ei o are încă de când era un copil, simțind încă de mică nevoia de a contribui măcar un pic la fericirea celor mai puțin norocoși.

„Am început încă de mică cu aceste acțiuni de voluntariat. Eram un copil și mergeam în tabere și aveam grijă de alți copilași care nu aveau părinți. Făceam scenete cu ei, programe de colorat, cântat, jocuri. Am crescut cumva așa și am înțeles încă de atunci cât de important este să ajuți. Apoi au venit firesc și alte acțiuni în zona asta, fie că au fost maratoane sau am fost direct pe șantier sau alte acțiuni, alte lucruri. Știi, dacă doar vedeam ce se întâmplă și nu puneam eu mâna să ajut, să mă implic, nu înțelegeam niciodată magia care are loc acolo. Atât pentru cei pe care-i ajut, cât și pentru mine. Am avut o perioadă în care am făcut o pauză din a face asta și am simțim mereu că îmi lipsește ceva ce îmi face inima să bată, ceva ce contează cu adevărat pentru mine.

Și dacă este ceva ce vreau să las în urma mea, asta este…să fiu omul ăla care reușește să aducă un zâmbet pe fețele oamenilor, să le întindă o mână de ajutor atunci când totul este negru, să aduc speranța acolo unde nu mai este. Și banii contează și ajută, dar fără iubire, iubirea aia de a strânge un copil în brațe, un copil care poate nu a avut parte niciodată de asta, aia schimbă tot. Doar cu și din iubire poți schimba tot, lumea și chiar pe tine. Cred în puterea asta mai mult ca în orice. Asta este ce își amintesc oamenii, pe cine au avut lângă ei, nu ce. Și am învățat ceva important, poți ajuta doar atunci când ești lăsat să faci asta, iar aici este nevoie de o maturitate. Pentru a înțelege că ai nevoie de ajutor și a ști să ceri ajutorul”, a mai declarat Otniela pentru EGO.ro, sfătuindu-i pe toți cei care vor să-i urmeze exemplul să se înscrie în programul celor de la Habitat for Humanity România, căci au nevoie de voluntari pentru construcțiile imediat următoare de la Cumpăna, județul Constanța.

10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.