Pască cu aluat de cozonac. Cea mai bună rețetă. Așa o făceau bunicile la țară

Rețeta de Pască tradițională

Pasca este un desert specific sărbătorii creștine a Paștelui și este considerată o tradiție religioasă în multe comunități creștine. Este asociată cu celebrarea Învierii lui Isus Hristos, evenimentul central al sărbătorii creștine, și este pregătită și consumată în timpul sărbătorilor pascale ca un simbol al credinței creștine și al învierii lui Isus Hristos.

Rețeta tradițională de pască cu aluat de cozonac

Pasca are o semnificație simbolică profundă în tradiția creștină. De exemplu, forma rotundă a pascăi simbolizează piatra rotundă care a fost rulată de la mormântul lui Isus după Înviere. De asemenea, pașca poate fi decorată cu un crucifix sau o cruce, care simbolizează moartea și învierea lui Isus Hristos. Ouăle, care sunt adesea folosite în decorarea pascăi, simbolizează viața nouă și renașterea. Regulile liturgice au stabilit faptul că, în perioada dintre Învierea Domnului și Înălțarea Sa, locul colivei de grâu și al colacului este luat de pască și de ouă roșii.

Rețeta tradițională de pască constă în prepararea unui aluat de cozonac, umplut cu brânză proaspătă de vaci. Iată rețeta simplă de pască cu brânză proaspătă de vaci și cozonac pufos:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 100 grame de zahăr pudră
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • 10 grame de drojdie proaspătă sau 1 pachet de drojdie uscată
  • 100 mililitri de lapte călduț

Vezi și Care este pluralul cuvântului pască. Puțină lume știe asta

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci proaspătă
  • 6 ouă mari
  • 200 grame zahăr
  • 50 grame griș
  • 100 grame smântână fermentată grasă
  • 200 grame de stafide
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

  1. Se pune drojdia în 50 mililitri lapte călduț, cu o lingură de făină și cu o lingură de zahăr. Cu o furculiță se zdrobește drojdia( dacă este proaspătă) și se amestecă cu laptele. Drojdia se activează după 10 minute.
  2. Într-un bol, mai mare se pune făina și un praf de sare. Se adaugă drojdia activată, cele 4 gălbenușuri, zahărul, coaja rasă de lămâie și zahărul vanilat. Se amestecă ingredientele, peste care treptat se toarnă laptele.
  3. Se continuă frământarea până când  aluatul  La final, se adaugă untul moale și se continuă frământarea până când untul este încorporat. Procedeul de frământare este exact ca la cozonac, aluatul se ”bate”, se trântește până ies toate bulele de aer din el.
  4. Aluatul se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut până își dublează volumul.
  5. Separat, într-un castron se pregătește umplutura de brânză: se amestecă brânza proaspătă, bine scursă, cu smântâna groasă, zahărul,  ouăle, stafidele și un praf de sare. Cu o lingură se amestecă toate ingredientele apoi se adaugă cele 50 grame de griș. Rolul grișului este de a absorbi umiditatea și de a da o textură mai legată a compoziției de brânză.
  6. După ce aluatul a crescut se împarte în trei părți, astfel: baza (cca. 400 grame), colacul ( cca. 400 grame) și crucea (cca. 150 grame).
  7. Pentru bază, cu ajutorul unui sucitor, se întinde bucata de aluat. Din bucata de aluat pentru margine, se rulează două suluri subțiri, care se vor împleti. Din ultima bucată de aluat, se modelează crucea, tot din câte două suluri împletite.
  8. Într-o formă de copt rotundă, de preferat cu marginile detașabile, se tapetează cu hârtia de copt.
  9. În formă se aranjează mai întâi baza de aluat, peste care se toarnă compoziția de cremă de brânză Ș și se nivelează cu o spatulă. Pe margine se aranjează aluatul împletit, iar în mijloc crucea de aluat.
  10. Marginile și crucea de aluat se ung cu ou bătut.
  11. Pasca se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 45- 50 de minute.
  12. După coacere, pasca se scoate din tava de copt și se pune pe un grilaj, pentru a se răci.

Vezi și Rețetă de pască mănăstirească. Cum o prepară măicuțele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…