Paştele Blajinilor 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu este bine să faci

Paştele Blajinilor 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi sub nicio formă.
Paştele Blajinilor 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu este bine să faci

Paștele Blajinilor 2022 sau cel al celor decedați reprezintă o sărbătoare religioasă considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții una cu rădăcini păgâne. Paștele blajinilor nu are o dată fixă, la fel ca Paștele Catolic și cel Ortodox.

Paștele Morților, așa cum se mai spune în loc de Paștele Blajinilor, se sărbătorește în lunea de după duminica Tomii, adică la o săptămâni după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Așadar, în acest an, Paștele Blajinilor este pe data de 2 mai.

Legende despre blajini

Paștele Blajinilor 2022. Legenda spune că blajinii erau cei dintâi oameni de pe pământ, trăiau fără femeile lor și nu erau capabili să facă rău celor din jurul lui. Din cauza faptului că nu știau cum să calculeze data Paștelui, îl sărbătoreau întotdeauna cu întârziere.

De asemenea, mai există o legendă care spune că blajinii sunt urmașii celor care nu au reușit să traverseze marea atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele.

Se spune despre aceștia că s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei și Sorbul Pământului. Aceștia ar afla de faptul că este Paștele, după ce oamenii aruncă în apă coji de ouă roșii.

Paştele Blajinilor 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu e bine să faci

În localitățile mari, atât din zona rurală, cât și din orașe, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă. În această zi, de Paștele Blajinilor, sunt interzise anumite lucruri: femeile nu au voie să spele, să muncească sau să facă curățenie, activități pe care le fac de obicei în gospodăriile lor. Legenda spune că zgomotul făcut atunci când sunt bătute covoarele îi sperie pe blajini.

Totodată, se spune că în ziua de Paștele Blajinilor să nu îi vorbești de rău pe cei morți, de aici fiind zicala “despre morți numai de bine”. Cei morți bârfiți de Paștele Blajinilor ar putea să le facă rău celor care au vorbit despre ei, dându-le foc grajdurilor sau chiar omorându-le animalele.

Tradiții de Paștele Blajinilor

În Botoșani bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii, în amintirea Blajinilor. În zona Bucovinei oamenii mâncau pe iarbă verde pentru ca firimiturile să ajungă intenționat în pământ, pentru pomenirea celor morți.

În cele mai multe locuri din țară, de Paștele Blajinilor, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări și pentru a pune multe flori pe morminte, apoi dau de pomană ouă roșii, cozonac și pască.

În duminica Tomii, în unele zone din țară, preoții sunt chemați să săvârșească o slujbă la biserică, pentru sufletele celor decedați.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Adelina Pestrițu a îmbrăcat din nou rochia de mireasă, la 5 ani de la nuntă
5.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *