Curtea de Apel din Paris a decis să-l elibereze pe Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, plasându-l sub control judiciar și interzicându-i să părăsească teritoriul Franței. Decizia vine în ciuda unui nou mandat european de arestare emis de autoritățile române la sfârșitul lunii ianuarie, care viza punerea în executare a unei pedepse de trei ani și patru luni de închisoare.
Paul al României fusese reținut pe 7 aprilie la domiciliul său din Paris, după ce instanțele din România au solicitat pentru a doua oară extrădarea sa, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.
Reprezentanta legală a acestuia, Miriame Laichi, a reacționat prompt după decizia Curții de Apel, declarând pentru AFP:
„Această decizie confirmă că Franţa, ca şi alte jurisdicţii europene, refuză să devină instrumentul unei persecuţii judiciare şi politice orchestrate de statul român, în unicul scop de a-l împiedica să-şi valorifice drepturile la succesiunea regală”.
Această poziție a fost susținută și de Paul al României, care în cadrul audierii a afirmat:
„Este incredibil că au refăcut un mandat de arestare când ştiu că sunt nevinovat”.
În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție din România l-a condamnat definitiv pe Paul Philippe al României la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Sentința viza fapte de trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 145 de milioane de euro.
Procurorii au susținut că, în perioada 2006–2013, acesta ar fi colaborat cu o rețea de persoane pentru a obține ilegal mai multe proprietăți revendicate ca aparținând familiei regale.
Este vorba, în special, despre Ferma regală de la Băneasa și alte bunuri imobile, pe care Paul le revendica în calitate de descendent al regelui Carol al II-lea.
Acesta nu este primul refuz al justiției franceze. În noiembrie 2023, Curtea de Apel din Paris a respins solicitarea de extrădare a lui Paul al României, invocând „riscul real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a UE”. Același lucru s-a întâmplat și în Malta, unde, în aprilie 2024, acesta a fost prezent la o ceremonie oficială. Autoritățile malteze au respins solicitarea de extrădare venită din partea României.
Astfel, Paul al României, considerat de unii ca fiind moștenitor al dinastiei regale române, continuă să fie protejat de jurisdicțiile europene, în ciuda condamnării definitive din România.
Curtea de Apel din Paris urmează să examineze în data de 14 mai validitatea și condițiile noului mandat european de arestare emis de România. Acesta este al doilea mandat, primul fiind emis pe 18 decembrie 2020, după pronunțarea sentinței.
Paul Philippe al României este fiul lui Carol Mircea Grigore, născut în 1920, unul dintre copiii lui Carol al II-lea. Regele Carol al II-lea a domnit în România între 1930 și 1940, iar după abdicarea forțată în 1940, familia regală a fost expulzată definitiv în 1947, când regimul comunist a preluat conducerea țării.
Moștenirea regală continuă să fie subiectul unor numeroase litigii, în contextul în care numeroase proprietăți confiscate de comuniști au fost revendicate în ultimele decenii de diverși descendenți ai fostei monarhii.