Povestea impresionantă a Principesei Ileana. Cum a ajuns cea mai frumoasă prințesă a României să se călugărească

A fost copilul preferat al Reginei Maria

Scris de: Daoud Andra

22 May. 2024

Principesa Ileana a fost fiica cea mică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și, totodată, copilul preferat al Alteței Sale Maria. Alteța Sa Imperială și Regală Ileana, Arhiducesă a Austriei, Principesă de Habsburg – Toscana, Principesă a României, Principesă de Hohenzollern a renunțat la această titulatură pentru a deveni, spre finalul vieții, Maica Alexandra.

Povestea Principesei Ileana, fiica preferată a Reginei Maria

Principesa Ileana, mătușa Regelui Mihai, a avut o poveste de viață impresionantă. De o frumusețe rară, Alteța Sa Regală a ajuns ca, la finalul vieții, să se călugărească și să devină stareță ortodoxă. După mama sa, Regina Maria, Principesa Ileana se înrudea cu familiile regale din Marea Britanie și Rusia. Pe parcursul vieții, a fost activă în mai multe fundații de caritate, dar a trăit multă vreme și în exil.

Ileana s-a născut la 23 decembrie 1908/5 ianuarie 1909, fiind ultimul dintre copiii Regelui Ferdinand și ai Reginei Maria. La momentul respectiv, paternitatea prințesei a fost pusă la îndoială și au existat zvonuri că tatăl său ar fi Barbu Știrbey, însă regele și-a asumat paternitatea. Ileana avea 5 ani când a început Primul Război Mondial și a fost nevoită să se refugieze împreună cu familia regală la Iași. A primit educație acasă și a învățat limbi străine de la părinții ei.

Vezi și: Cine a fost Mița Biciclista, prima femeie care a mers cu bicicleta în București. Cum o chema de fapt și cine i-a pus celebra poreclă

În adolescență, a fost trimisă la studii în Marea Britanie, unde a învățat la Colegiul din Heathfield-Ascot. A fost pasionată de artă și a studiat pictura și sculptura. A călătorit în America și în Spania, iar în țară a pus bazele mai multor fundații, printre care Asociația Creștină a Femeilor Române și Asociația Ghidelor și Ghizilor din România.

Povestea impresionantă a Principesei Ileana. Cum a ajuns cea mai frumoasă prințesă a României să se călugărească
Principesa Ileana

Cum a ajuns să se călugărească

Fratele său, Regele Carol al II-lea, a început, ușor-ușor, să îi restrângă aparițiile publice, pentru că Ileana începuse să se bucure de o popularitate la fel de mare precum mama sa. În anul 1930, Principesa Ileana îi scria fratelui său: ”Te rog să înlături neîncrederea ce o ai în mine căci știi cât de mult țin la tine și cum mă doare să te văd supărat. Fii îngăduitor, vreau să fac bine, vreau să te mulțumesc, dar sunt tânără și greșesc fără să vreau. În orice clipă sunt gata să te servesc fiindcă îmi ești Rege și apoi ești fratele meu pe care îl iubesc atât de mult”.

Vezi și: Cine a fost de fapt copilul secret al lui Mihai Eminescu: ”Semăna destul de bine la ochi, la frunte și la buze cu poetul”. Ce s-a întâmplat cu el

În același an, Ileana îl cunoaște pe Arhiducele Anton de Habsburg, iar un an mai târziu, la aranjamentul fratelui său, îl reîntâlnește la Paris. Principesa îi cere acordul Regelui Carol al II-lea pentru a se căsători cu arhiducele austriac. După căsătorie, cuplul pleacă din țară și se stabilește la Viena, unde întemeiază o familie și au șase copii.

În 1954, Ileana și Anton divorțează, iar principesa se recăsătorește cu un bărbat pe nume Ștefan Isărescu în Newton, Massachusetts. În 1959, una dintre fiicele Principesei Ileana și soțul ei mor într-un accident aviatic, iar aceasta este foarte afectată. Ileana decide să se dedice credinței și se alătură mănăstirii cu hramul “Schimbarea la față” din Ellwood City, Pennsylvania. A rămas acolo sub numele de Maica Alexandra, până la sfârșitul vieții, în 1991.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Războiul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf ia amploare
8.3 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *