Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2023. Când are loc pelerinajul de la Iași

Se spune că moaștele sfintei fac minuni

Scris de: Daoud Andra

11 Oct. 2023

Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2023. Când are loc pelerinajul de la Iași

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Moaștele Cuvioasei se află la Iași, în Catedrala Mitropolitană, și an de an mii de credincioși stau ore în șir la coadă pentru a le atinge. Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2023 și ce semnificație are pelerinajul care se organizează anual în capitala Moldovei.

Sfânta Parascheva 2023

Printre cele mai importante sărbători ale toamnei se numără și Sfânta Parascheva. Aceasta este prăznuită în fiecare an, pe data de 14 octombrie. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri și se organizează cunoscutul pelerinaj de la Iași.

Despre Cuvioasa Parascheva se cunosc puține detalii, spre deosebire de alți sfinți. În popor, ea se mai numește și Sfânta Vineri, fiind cunoscută mai ales în povești și basme populare cu acest nume. Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, undeva în Turcia, într-o familie de oameni cu o situație materială bună. Încă din copilărie a fost apropiată de biserică și mergea des la slujbe.

Citește și: Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta

Cum a ajuns să fie sfântă

Încă de când avea 10 ani, Parascheva a fost impresionată de pildele din Evanghelie și a început să își doneze hainele săracilor. După ce i-au murit părinții, a împărțit toată averea pe care o moștenise la săraci și s-a dedicat vieții monahale. Atunci când a murit, a fost înmormântată ca un om de rând, fără să știe nimeni cine este.

Mult mai târziu, după ce un marinar a murit, el a fost îngropat lângă Parascheva. Oamenii au descoperit că trupul acesteia nu putrezise, ci era frumos înmiresmat. Peste noapte, Parascheva a apărut în visul unuia dintre gropari și al soției lui și le-a cerut ca trupul ei să fie mutat la loc de cinste. Credincioșii au zidit o biserică pe locul în care au trăit părinții Cuvioasei și au depus moaștele acolo. Vestea că moaștele erau făcătoare de minuni s-a răspândit repede în toată regiunea.

Citește și: Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani. Recomandarea preoților pentru credincioși

Pelerinaj la Iași de Sfânta Parascheva

Moaștele Sfintei Parascheva au fost, de-a lungul timpului, la Târnovo, la Belgrad, la Constantinopol, după care au ajuns pe pământ românesc. În anul 1641, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a primit de la Patriarhia de la Constantinopol moaștele Sfintei Parascheva, în semn de recunoștință pentru că a plătit datoriile.

În prezent, racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Iași. În fiecare an, în preajma sărbătorii, se organizează pelerinaj la Catedrala Mitropolitană. Mii de credincioși din toată țara vin la Iași, în al doilea weekend din luna octombrie, pentru a se ruga și a trece pe la racla cu moaștele Cuvioasei.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Cui trebuie să-i urezi La Mulți ani pe 14 octombrie

La Iași este o adevărată sărbătoare a orașului în zilele ce precedă Sfânta Parascheva. Pelerinajul începe cu câteva zile înainte de data de 14 octombrie, pentru ca toți credincioșii să aibă timp să treacă pe la raclă. În anii precedenți, timpul de așteptare la coadă pentru a atinge moaștele sfintei a fost de aproximativ 12 ore.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfânta Parascheva

“Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne!

Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *