Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani. Recomandarea preoților pentru credincioși

Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani. Agheasma mare se bea doar 8 zile de la Bobotează, asta înseamnă până pe 14 ianuarie, după cum precizează chiar preoții.
Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani. Recomandarea preoților pentru credincioși

Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani pentru a avea noroc pe tot parcursul anului acesta. Este foarte important ca în ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, să mergeți la biserică pentru a lua agheasmă sfințită de preot. Puțini sunt însă, cei care știu cât timp este bine să bei din această agheasmă și cum o păstrați mai mult timp. Iată mai jos ce trebuie să faceți cu apa sfințită.

Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani

Agheasma mare se bea doar 8 zile de la Bobotează, asta înseamnă până pe 14 ianuarie, după cum precizează chiar preoții. De asemenea, credincioşii trebuie să o păstreze în casele lor ca pe orice alte obiecte sfinţite.

Termenul „agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Aghiasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită.

Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire. Îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească.

Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor.  Spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…AMIN!”.

„De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată. Ea rămâne tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor. Fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti”, spun teologii de la Arhiepiscopia Tomisului.

Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani
Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani

Este foarte important ca agheasma să fie păstrată în recipiente curate, sterilizate chiar. „Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei.

Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători. Aest lucru cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie”, mai spun cei de la Arhiepiscopia Tomisului.

Preotul Gheorghe Colţea spune, citat de Trinitas TV că agheasma mare, care se sfinţeşte o singură dată pe an, de Bobotează, are „o putere foarte mare şi rezistă stricăciunii foarte multă vreme.

Agheasma să fie pusă la rădăcina unui copac

Este bine să luăm aghiasmă cât să ne ajungă un an de zile. Este important să nu lăcomim şi nici să-l ispitim pe Dumnezeu să vedem dacă aghiasma slujită de un anumit preot sau ierarh are sau nu are putere ”

”Nu este bine ca oamenii să ceva învechit, să nu-l ispitească pe Dumnezeu, mai ales pentru înţelepciunea şi sănătatea lor”, spune părintele Colţea.

De aceea, ea trebuie dusă la un râu cu apă curată şi toarnată acolo. Aşa se sfinţeşte întregul curs al acelui râu, iar cine se foloseşte de acea apă, fie că o bea, fie că se spală în ea se sfinţeşte.

O altă soluţie recomandată de preot este ca agheasma să fie pusă la rădăcina unui copac. „Important este să ne purtăm cuviincios cu cele sfinte, nu doar cu aghiasma, deoarece au fost sfinţite şi sfinţesc la rândul lor”, conchide părintele Gheorghe Colţea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9.5 71 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *