Zi liberă de Bobotează 2023? Calendarul complet cu sărbătorile legale

Zi liberă de Bobotează 2023. Boboteaza este cea mai importantă sărbătoare din an, iar recet, s-a decis dacă românii vor avea sau nu liber în această zi.
Zi liberă de Bobotează 2023? Calendarul complet cu sărbătorile legale

Zi liberă de Bobotează 2023, prima sărbătoare importantă la început de an, marcată în calendar cu cruce roșie. Pe 6 ianuarie, românii prăznuiesc prima sărbătoare importantă de început de an. Aceasta este urmată de Sfântul Ioan, sărbătorit pe 7 ianuarie. O dată cu sărbătoarea Bobotezei se încheie și perioada sărbătorilor de iarnă, care au început pe 6 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Vor avea românii zi liberă de Bobotează 2023?

Boboteaza, sărbătorită anual la data de 6 ianuarie, poate deveni zi liberă legală de anul viitor pentru angajații români. Asta după ce Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat un proiect în acest sens, informează deputatul USR, Cristian Seidler.

Boboteaza este sărbătoarea Botezului Domnului, însă în termeni populari se mai numește și „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

Zi liberă de Bobotează 2023
Zi liberă de Bobotează 2023

Boboteaza are loc în fiecare an la data de 6 ianuarie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului“, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative, potrivit Impact.

Conform Actului Normativ, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, din 2023 se oferă următoarele zile libere:

  • 1 ianuarie (prima zi de Anul Nou);
  • 2 ianuarie (a doua zi de Anul Nou);
  • 6 ianuarie ((Botezul Domnului);
  • 7 ianuarie (Sfântul loan Botezătorul);
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • 14 aprilie (Vinerea Mare);
  • 16 aprilie (Prima zi de Paște Ortodox 2023);
  • 17 aprilie (A doua zi de Paște ortodox 2023);
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • 4 iunie (Rusalii 2023- prima zi);
  • 5 iunie (A doua zi de Rusalii);
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 decembrie (Prima zi de Crăciun 2023);
  • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun 2023).

Rugăciunea pe care să o spuneți de Bobotează

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină. Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră.

Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși. Ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu. Acestea să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit:

Rugăciunea de Bobotează

  • „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.
  • Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând:
  • „A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor.
  • Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare.
  • Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai”.
  • Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău. Să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor.
  • Și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru.
  • Pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta.
  • Unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
8.3 40 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
SCANDAL! Imagini ȘOC cu Iulia Albu au scăpat pe net. Sigur NU o recunoști, le...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
5 zodii primesc o energie astrală demnă de a lumina un oraș întreg. Fiți pregătiți...
Este timpul ca toate zodiile să-și reevalueze viața: Predicții fără precedent pentru toate cele 12...
Pentru 5 zodii, visele de bogăție devin realitate
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Anunțul special făcut de Andreea Berecleanu după 7 ani de căsătorie cu medicul Constantin Stan:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *