Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ilie 2022. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

Sfântul Ilie este una dintre cele mai importante sărbători ale verii
Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ilie 2022. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

Sfântul Ilie este prăznuit de către creștinii ortodocși în fiecare an pe data de 20 iulie. Acesta este unul dintre cei mai de seamă profeți din Vechiul Testament. Ziua de 20 iulie este marcată cu cruce roșie în calendar. Potrivit surselor religioase, Sfântul Ilie s-ar fi născut cu 850 de ani înainte de Hristos, în cetatea Tesve, dincolo de Iordan.

La naștere, Ilie ar fi fost învelit în scutece de foc și i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. A devenit un ostaș adevărat al lui Dumnezeu. A primit misiunea specială de a scoate din întuneric poporul aflat sub stăpânirea regelui Ahab și a împărătesei Izabela, închinători ai zeului Baal. De asemenea, Ilie avea misiunea de a-L face cunoscut pe unicul și adevăratul Dumnezeu.

„Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Ilie primește o autoritate solară și meteorologică de la Dumnezeu prin care leagă și dezleagă ploile, provoacă tunete, trăsnete și fulgere, ploi torențiale, incendii, hotărăște unde și când să bată grindina etc.”, scrie stiridinlume.ro.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, una dintre sărbătorile importante ale verii

  • Potrivit tradiție, Ilie ar fi fost un mare păcătos, el ucigându-și părinții la sfatul Diavolului, însă a fost iertat de Dumnezeu. Sfântul Ilie este considerat cel care provoacă ploile însoțite de tunete, fulgere, dar și grindină.
  • În ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele tinere se tăvălesc prin cânepă și se spune că astfel ele vor visa cum le va fi soarta. Dacă visează cânepă verde înseamnă că se vor căsători cu un bărbat tânăr. Dacă este cânepă uscată se vor căsători cu un bărbat în vârstă.
  • Se spune că în noaptea de 20 iulie Cerurile se deschid, iar oamenii trebuie să se roage pentru a le fi îndeplinite dorințele,
  • În dimineața zilei de Sfântul Ilie bătrânii culeg plante de leac și le duc la biserică, apoi le dau foc. Cenușa lor este folosită apoi în scopuri terapeutice.

Rugăciunea către Sfântul Ilie – se citește pentru sănătate și salvare la ceas de cumpănă

Ilie nu aduce doar ploaia, ci și liniștea sau împlinirea dorințelor. Creștinii ortodocși spun o rugăciune foarte importantă în ziua de 20 iulie, atât pentru sănătate, cât și pentru salvare de la ceas de cumpănă.

“Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun. Să mijlocești pentru noi Sfinte Ilie să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri.

Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii. Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care  nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.

9.2 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.