Pelerinajul Sfintei Parascheva se va desfășura mai devreme anul acesta. Anunțul făcut de Arhiepiscopia Iașiului

Când va avea loc
Pelerinajul Sfintei Parascheva se va desfășura mai devreme anul acesta. Anunțul făcut de Arhiepiscopia Iașiului

Pelerinajul Sfintei Parascheva se va desfășura mai devreme anul acesta. Conform calendarului creștin-ortodox, Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, este prăznuită pe 14 octombrie. An de an, zeci de mii de credincioși vin în pelerinaj la Iași în prejama sărbătorii, să se roage la racla cu sfintele moaște.

Pelerinajul Sfintei Parascheva se va desfășura mai devreme anul acesta

Pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva va începe în acest an pe 8 octombrie, a anunțat Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, potrivit Agerpres.

La ora 6 dimineața va începe prcesiune, iar racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Mitropolie și așezată spre închinare în baldachinul special amenajat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, acolo unde vor rămâne până pe 16 octombrie.

Pe 14 octombrie, în ziua praznicului Sfintei Parascheva Ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Liturghie va fi oficiată începând cu ora 9.30 pe un podium special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare în dreptul Catedralei Mitropolitane. Slujba liturgică va putea fi urmărită însă și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone.

Numeroși credincioși vin an de an în pelerinaj

Ca în fiecare an, vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vin să participe la slujbă.

An de an, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Pe lângă moaștele Sfintei Parascheva, credincioșii se vor putea ruga, cel mai probabil, și la cele ale Sfântului Paisie de la Neamț. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea sa.

În oraş vor fi organizate târguri, conferinţe, spectacole, dar şi focuri de artificii.

Au sosit deja primii pelerini la moaștele Sfintei Parascheva

Câteva mii de credincioși au stat deja la coadă în jurul Mitropoliei din Iași pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva, cu două săptămâni înainte de sărbătoarea propriu-zisă. Oamenii au venit din întreaga țară pentru a evita cozile de zeci de ore care se formează de regulă în preajma sărbătorii.

Este primul an, din 2019 încoace, când pelerinajul de Sfânta Parascheva se organizează fără restricțiile impuse de pandemie.

CFR suplimentează numărul de trenuri către Iași

În perioada 11-15 octombrie, CFR pune la dispoziția călătorilor un număr mai mare de trenuri către capitala Moldovei. Este vorba de garniturile IR 1653/ IR 1969 Bucureşti Nord (plecare 22:32) – Paşcani (sosire 03:36/plecare 03:53) – Iași (sosire 04:52); trenul IR 1969/ IR 1754  Iaşi (plecare 12:20) – Paşcani (sosire 13:19/plecare 13:43) – Bucureşti Nord (sosire 18:43), potrivit bzi.ro.

De asemenea, vor fi suplimentate cu vagoane trenurile care asigură legătura feroviară între municipiul Iași și principalele orașe ale țării, precum București, Timișoara, Cluj Napoca, Brașov, Constanța, Galați.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
8.5 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *