Planta pe care trebuie să o ții sub pernă de Bobotează. Alungă ghinionul și aduce norocul în viața ta

Ce spun preoții despre acest obicei

Scris de: Daoud Andra

03 Jan. 2024

Planta pe care trebuie să o ții sub pernă de Bobotează. Alungă ghinionul și aduce norocul în viața ta

Boboteaza este a doua mare sărbătoare din noul an, alături de Sfântul Ion. Cele două zile marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, iar în popor se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri, cu ocazia acestor zile. Care este planta pe care trebuie să o ții sub pernă de Bobotează și ce trebuie să facă fetele care vor să se căsătorească.

Cea mai cunoscută superstiție de Bobotează

Boboteaza se sărbătorește în fiecare an, pe data de 6 ianuarie și marchează unul dintre cele mai importante momente din istoria creștinismului: Botezul Domnului în Râul Iordan. Este o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, iar creștinii ortodocși țin cont de anumite tradiții cu ocazia acestei zile.

Citește și: Locul din casă în care e bine să pui busuioc pentru noroc. Te protejează de ghinion și necazuri

Oamenii merg la biserică, pentru a primi Agheasma Mare, apa pe care preoții o sfințesc de Bobotează. Pe lângă componenta religioasă, sărbătoarea este marcată și de anumite componente laice, o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții care se respectă cu sfințenie.

Una dintre cele mai cunoscute are legătură cu busuiocul pus sub pernă. Sunt câteva sărbători importante cu ocazia cărora tinerele își pun această plantă sub pernă, iar Boboteaza este prima din an.

Când și cum se pune busuioc sub pernă de Bobotează, de fapt

Se spune că fetele care vor să își viseze ursitul trebuie să pună o crenguță de busuioc sub pernă, în Ajunul Bobotezei. Busuiocul trebuie să fie sfințit la biserică și să fie legat cu o ață roșie. Acesta se pune sub pernă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.

Citește și: Ce spun preoții despre busuiocul sub pernă. Adevărul despre această tradiție

Înainte de culcare, fetele tinere trebuie să își lege și o ață roșie pe degetul inelar și să rostească o rugăciune. Dacă li le arată un bărbat în vis, cu acela se vor căsători. De asemenea, fetele care vor să se mărite în anul care tocmai a început ar trebui să țină post negru în Ajunul Bobotezei. În ceea ce îi privește pe preoți, părerile cu privire la busuiocul pus sub pernă sunt împărțite.

„Este un obicei neortodox. Se spune că atunci când preotul vine cu Boboteaza, fata să nu vadă preotul sau dascălul, să rupă o bucată de busuioc, să o lege de deget și noaptea își visează ursitul. Nu este adevărat. Dacă era adevărat, era cel mai ușor. N-am soartă, sunt în singurătate, când vine preotul cu Boboteaza, pun la deget busuioc, îmi visez ursitul și mă mărit. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne și nu s-au mai măritat.

Așa-zisul obicei cu busuiocul este mai mult o provocare a lor de a-și regândi viața și de a-și dori să se căsătorească. Probabil bătrânii le-au spus să se ducă să ia busuioc că se mărită anul acesta, iar dacă fata nu era căutată de niciun bărbat, începea să aibă nădejde în acest lucru. Deci, este un obicei care nu face cinste și este neortodox.”, a spus părintele Florin Ioniță, pentru Spectacola.

Citește și: Când se pune busuioc sub pernă. Boboteaza, prima sărbătoare în care fetele nemăritate își pot visa ursitul

Alte tradiții de care se ține cont de Bobotează

  • În ziua de 6 ianuarie, preoții din toată țara sfințesc apele, iar Agheasma Mare este mai apoi împărțită credincioșilor. Aceasta se bea timp de 8 zile, după care se poate păstra într-o sticlă curată, la frigider.
  • Oamenii folosesc apă sfințită și pentru a stropi în casă și în gospodărie. În acest fel, se spune că vor fi feriți de rele și necazuri tot anul.
  • În unele locuri, preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar tinerii curajoși înoată pentru a o recupera. Uneori, apele sunt înghețate parțial, pentru că se spune că de Bobotează sunt cele mai scăzute temperaturi.
  • Se practică și obiceiul purificării prin foc sau prin fum. La țară, oamenii aprind un foc pentru a alunga duhurile rele și pentru a proteja gospodăria și animalele. În casă, se obișnuiește să se afume folosind tămâie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum face Gabriela Cristea sarmale pentru Crăciun. Ce secret are
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *