Bobotează 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 ianuarie și când se pune busuioc sub pernă, de fapt

Superstițiile de care se ține cont în popor

Scris de: Daoud Andra

06 Jan. 2024

Bobotează 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 ianuarie și când se pune busuioc sub pernă, de fapt

Boboteaza este a doua mare sărbătoare din luna ianuarie, după Sfântul Vasile. Aceasta prăznuiește un moment important din istoria creștinismului, iar credincioșii țin cont de o serie de tradiții și obiceiuri, cu ocazia acestei zile. Ce este bine să faci de Bobotează 2024 și ce activități să eviți cu orice preț.

Ce se sărbătorește de Bobotează

Boboteaza amintește de unul dintre cele mai importante evenimente din istoria creștinismului. În această zi se sărbătorește Botezul Domnului în Râul Iordan. Este o sărbătoare cu dată fixă, fiind marcată în calendar cu cruce roșie, în fiecare an pe data de 6 ianuarie. O zi mai târziu, este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a oficiat Botezul Domnului.

În toate bisericile din țară, preoții sfințesc apele și pregătesc Agheasma Mare, care urmează să fie împărțită credincioșilor. La marile mănăstiri și catedrale, se sfințesc tone de apă, care mai apoi este îmbuteliată și distribuită către credincioși.

Citește și: Calendar creștin ortodox ianuarie 2024. Ce sărbători importante sunt în prima lună din an

Agheasma din ziua de Bobotează se poate bea timp de 8 zile, după care se păstrează într-un recipient curat, pentru că se spune că are puteri tămăduitoare. În ajunul acestei sărbători, mulți credincioși postesc sau chiar țin post negru, pentru a se pregăti pentru ziua de Bobotează.

La ce oră începe slujba de Bobotează 2023
De Bobotează, preoții sfințesc apele

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2024

  • De ziua de 6 ianuarie se leagă, de asemenea, o serie de tradiții și obiceiuri. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, sunt interzise treburile în gospodărie în această zi. Nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se face treabă prin curte.
  • Preoții sfințesc toate apele și doar în această zi se face Agheasma Mare. În orice altă zi din an, se poate obține Agheasmă Mică, prin sfințirea apei la biserică.
  • În unele regiuni, preoții aruncă o cruce de lemn într-o apă, iar tinerii temerari sar și înoată după ea pentru a o recupera. Se spune că acela care aduce crucea înapoi, va fi binecuvântat.
  • Fetele nemăritate își pun sub pernă o crenguță de busuioc sfințit, în Ajunul Bobotezei, pentru a-și visa ursitul. De asemenea, cele care vor să se căsătorească în anul care vine, trebuie să țină post negru cu o zi înainte de Bobotează.

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce nu se face în această zi. Se spală rufe când e cruce neagră?

  • Oamenii folosesc focul sau fum pentru a purifica gospodăria. Se aprinde un foc în curte și se afumă în interiorul casei cu tămâie, pentru a alunga duhurile rele.
  • Cu o zi înainte, pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, preoții merg din casă în casă, pentru a vesti Botezul Domnului. Credincioșii trebuie să îi primească, pentru a fi binecuvântați.
  • Tot pe 5 ianuarie este interzis spălatul rufelor. Nu doar de sărbătoarea în sine, ci și în Ajun, pentru că în această zi se sfințesc apele.
  • Se spune că la Bobotează sunt cele mai scăzute temperaturi, iar în popor se vorbește despre ”gerul Bobotezei”. Cum este vremea pe 6 ianuarie, se spune că așa va fi tot anul.
  • Dacă pomii au crengile acoperite cu promoroacă în ziua de Bobotează, se spune că anul va fi unul îmbelșugat.

Rugăciunea pe care să o rostești de Bobotează

Se spune că pe 6 ianuarie, cerurile se deschid, iar rugăciunile credincioșilor ajung mai ușor la Dumnezeu. Iată o rugăciune puternică pe care poți să o rostești în această zi!

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel. Tu ai luminat și ai îndumnezeit firea noastră și dumnezeiescul Tău Părinte Ți-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui și ca un om ai primit păcatele și prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuți ai grăit: „Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l primesc”, și, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Pentru aceasta toate puterile cerești se bucură și toată făptura se veselește, așteptând slobozire din stricăciune, zicând:

„A venit luminarea, s-a arătat harul și izbăvirea, lumea se luminează și oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul, pământul și toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile și mările să dănțuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfințit firea lor. Să se bucure astăzi și adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi, și toți să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniți cu mintea la Iordan să vedem priveliște mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită și o găsește și o duce în rai”.

Citește și: Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt

Această taină dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învrednicește-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viață, să scoatem apa harului Tău și iertarea păcatelor și să trăim în veacul de acum în curăție și feciorie, în dreptate și cucernicie, așteptând nădejdea cea fericită și arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuiești numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire și cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nașterii din nou, ca îndreptați cu harul Tău să fim moștenitori ai vieții veșnice în Împărăția Ta, unde ne învrednicește să slăvim, împreună cu toți sfinții, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se va întâmpla când Regele Charles moare. Totul despre operațiunea Podul Menai, ce presupune acest cod
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *