Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt

Cele două reprezintă hrană spirituală

Scris de: Daoud Andra

07 Dec. 2023

Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt

Postul Crăciunului este unul ușor de ținut și se mai numește și Postul Bucuriei, din acest motiv. Pe lângă alimentele pe care le consumă în această perioadă, credincioșii pot lua și anafură și agheasmă în post. Când este bine să fie luate acestea și ce simbolizează, de fapt.

De ce să iei anafură și agheasmă în post

Perioada postului reprezintă o ocazie bună pentru credincioșii care vor să se apropie de divinitate și să se pregătească pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul Crăciunului este considerat unul dintre cele mai ușoare. Deși nu este cel mai scurt, este ușor de ținut, pentru că sunt multe zile de dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Pe lângă alimentele de origine vegetală pe care le consumă în post, oamenii pot lua și anafură și agheasmă în această perioadă. Aceste două elemente sfințite, sub formă de pâine și apă, reprezintă hrană spirituală, spun preoții. Credincioșii pot lua în fiecare zi din post atât anafură, cât și apă sfințită. Cele două se iau dimineața, pe stomacul gol, înainte de a mânca orice altceva. Se rostește o rugăciune și se face semnul Sfintei Cruci înainte de a le lua.

Citește și: Care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2023. Lista completă

Duhovnicii spun că apa și pâinea sfințită ne ajută să facem față mai ușor perioadei postului și să nu poftim la alimente de dulce. Pe lângă postul alimentar, credincioșii trebuie să țină și un post spiritual, adică să se abțină de la păcate, gânduri necurate, să se roage mai mult și să facă fapte de milostenie. Atât anafura, cât și agheasma se iau de la biserică.

Anafura este prescure tăiată și sfințită de către preot

Cum se poate păstra anafura

Dacă ai luat o cantitate mai are de anafură pe care vrei să o iei pe toată perioada postului, asigură-te că o păstrezi în condiții bune, astfel încât să nu se usuce și să nu prindă mucegai. Anafura este pâine sfințită și este păcat să o arunci dacă mucegăiește. Pentru a evita să se strice, păstreaz-o în ambalaje de hârtie sau în șervețel care să absoarbă umezeala.

O poți pune în frigider sau chiar la congelator, dacă vrei să o păstrezi timp îndelungat. Unii preoți spun că este bine să iei întâi anafura, apoi să bei agheasma. Indiferent în ce ordine le-ai lua, important este să nu fi mâncat nimic înainte.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Când se pot împărtăși credincioșii

La finalul postului, credincioșii pot merge la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. Preoții spun că pentru a beneficia de Sfânta Împărtășanie, trebuie să fi ținut post măcar o săptămână înainte de Crăciun sau de orice altă sărbătoare mare. Dacă nu poți ține tot postul, este suficient să postești în ultima săptămână, pentru a te putea împărtăși.

Oamenii se pot spovedi mai devreme și pot primi Sfânta Împărtășanie cu câteva zile înainte de Crăciun sau chiar pe 25 decembrie. Condiția este ca postul să fie ținut și după spovedanie și împărtășanie și să nu se consume alimente de dulce până la finalul perioadei de post.

Rugăciunile care se citesc în Postului Crăciunului

”Iisuse, Cel ce ai descoperit gândurile cele rele ale lui Irod, descoperă gândurile rele ale vrăjmaşilor noştri; Iisuse, mielul cel nevinovat, nu ne da nouă, ca prin păcatele noastre, să fim ucigaşi ca Irod; Iisuse, Cel ce cunoşti gândurile oamenilor, mintea noastră de gândurile cele rele o curăţeşte; Iisuse, Cel ce Te-ai ascuns de Irod cel rău, nu Te ascunde de noi, păcătoşii;

Iisuse, Cel ce ai fugit de mânia lui Irod, acoperă-ne şi pe noi de mânia oamenilor, care se pornesc cu răutate asupra noastră; Iisuse, Cel ce pe Irod ca pe un făcător de rele l-ai arătat, arată şi pe cei ce în ascuns ne fac nouă rău; Iisuse, Cel ce iubeşti pe toţi oamenii, dă-ne şi nouă să iubim pe toţi, şi chiar pe vrăjmaşii noştri; Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce cu trupul în peşteră Te-ai născut, mântuieşte-ne! Amin!”

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

O altă rugăciune care poate fi citită până la Crăciun este următoarea:

”Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce Oana Roman nu i-a putut fi alături mamei sale în ultimele clipe
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *