Poate fi congelată drojdia proaspătă? Trucuri de conservare

Iată cum trebuie să procedezi pentru a congela drojdia proaspătă ca aceasta să poată fi păstrată mai mult timp

Scris de: Dana Cazacu

22 Feb. 2022

Poate fi congelată drojdia proaspătă? Trucuri de conservare

Drojdia proaspătă este un ingredient vital atunci când vine vorba de producerea unei game largi de produse de panificație. Aceasta trebuie să fie depozitată corect pentru a-i prelungi durata de valabilitate cât mai mult timp posibil. Nu contează dacă faceți produse de panificație doar ocazional sau dacă sunteți un brutar expert. Toată lumea trebuie să știe cum poate fi congelată drojdia proaspătă, precum și câteva trucuri pentru a o păstra mai mult timp.

Cum poate fi congelată drojdia proaspătă în condiții optime

Brutarii pricepuți consideră drojdia proaspătă ca fiind cea mai bună în comparație cu cea uscată. Cu toate acestea, există o mare probabilitate ca aceasta să se strice dacă nu este depozitată corect.

În timp ce congelarea drojdiei o va face să dureze mai mult timp, dacă nu este depozitată în condiții adecvate înainte de aceasta, se poate strica sau usca. Este important să rețineți modul corect de a depozita drojdia proaspătă, deoarece drojdia este alcătuită din celule vii, iar cheia pentru a o păstra este să vă asigurați că nu o expuneți niciodată la aer și umiditate.

Congelarea corectă a drojdiei proaspete

Iată câteva trucuri pentru a păstra drojdia pentru mai mult timp. Asigurați-vă întotdeauna că drojdia este închisă ermetic într-un recipient. După aceea, puteți alege să o păstrați în frigider sau în congelator.

Atunci când este păstrată în frigider, drojdia proaspătă se păstrează de obicei timp de două săptămâni. Atunci când este depozitată în congelator, se păstrează mult mai mult timp:

Trucuri pentru a păstra drojdia proaspătă mai mult timp: congelarea drojdiei
Trucuri pentru congelarea drojdiei proaspete

3 luni sau mai mult.

Cum poate fi congelată drojdia proaspătă

Dacă ați ales să congelați drojdia proaspătă, iată câteva trucuri despre cum să faci asta pas cu pas, pentru a o păstra mai mult timp.

  • Nu băgați niciodată drojdia în congelator imediat. Pentru început aceasta se pune în frigider pentru cel puțin 12 ore. Aceasta se lasă în ambalajul original. Acesta este cel mai bun protector.
  • Dacă vreți să împărțiți un calup mare de drojdie proaspătă în porții mai mici, acestea se taie după preferință apoi, apoi se înfășoară fiecare parte în folie alimentară, după care se pun și în folie de aluminiu. Se ia o pungă de plastic resigilabilă și se pun  înăuntru toate cuburile de drojdie tăiate. Se scoate aerul, deoarece drojdia proaspătă nu trebuie expusă niciodată la aer! În cele din urmă, se sigilează punga și se pune în congelator.
  • Modul în care este sigilată drojdia determină dacă aceasta se usucă sau nu. Dacă sunt urmate aceste trucuri, nu ar trebui să se usuce niciodată. Din acest motiv se îndeamnă să se păstreze drojdia proaspătă în mai multe straturi de acoperire, pentru a rămâne umedă ca să poată fi folosită, indiferent de momentul în care este scoasă din congelator. În cazul în care se usucă, devine complet inutilă.

Cum să verificăm dacă drojdia este proaspătă

Pentru a verifica dacă drojdia este proaspătă se adaugă o cantitate suficientă de drojdie în apă caldă și se amestecă. Se adaugă zahăr și se amestecă din nou, după care se lasă să stea 5-10 minute. Dacă drojdia este proaspătă, amestecul va face bule și se va extinde. Dacă nu, înseamnă că drojdia este stricată.

Când vrem să decongelăm drojdie proaspătă, o scoatem din congelator și o punem la frigider. În acest mod drojdia se va dezgheța treptat. De fiecare dată trebuie să verificăm dacă aceasta a rămas umedă, pentru a fi bună pentru utilizare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Motivul pentru care Diana Munteanu este singură, la 45 de ani
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *