Odată cu apariția pandemiei, munca de acasă a devenit cea mai comună metodă de lucru. La prima vedere, avantajele sunt incontestabile. Te gândești doar că ai ocazia să lucrezi eficient din confortul casei tale, direct în pijama, fără să mai mergi la birou. Totuși, pentru a da același randament, este bine să ai în vedere și câteva ponturi pentru munca de acasă, astfel încât să îți menții productivitatea.
Da, este tentant să aduci laptopul în cel mai confortabil loc al casei, însă acest lucru ar putea să te îndemne mai repede la somn decât la muncă. În plus, nici n-o să poți să te așezi cât mai confortabil. Așa că ar fi ideal să îți amenajezi un birou pentru a evita și eventuale dureri de spate. Ai nevoie de un spațiu de lucru confortabil, luminos și bine organizat. Preferabil, cât mai departe de televizor sau de alte lucruri care îți pot distrage atenția.
Un alt pont important pentru munca de acasă constă în a-ți stabili ordinea priorităților de zi. Notează pe o agendă obligațiile importante care ar trebui rezolvate la începutul zilei și lasă spre final sarcinile mai puțin dificile. Planificarea este esențială pentru a-ți face treaba într-un mod cât mai eficient.
Dacă nu locuiești singur, roagă-i pe ceilalți membri ai familiei să nu te deranjeze în timpul programului. De aceea, de preferat este încă de la început să îți amenajezi spațiul de lucru într-un colț cât mai retras din casă. Acolo unde știi că vei avea parte de cât mai multă liniște.
Alte ponturi pentru munca de acasă ar fi evitarea pauzelor dese. Ca să lucrezi eficient acasă, încearcă pe cât posibil să respecți un program de birou. Poți face anumite ajustări, atâta timp cât te încadrezi în orarul stabilit și reușești să termini tot ce ți-ai propus în timp util. Ar fi ideal să nu faci pauze dese, deoarece te vor scoate din ritmul de lucru pe care ți l-ai propus. Orice mica întrerupere nu va face decât să îți îngreuneze concentrarea.
Pentru a fi cât mai eficient, lucratul de acasă trebuie să urmeze un program care va fi respectat în fiecare zi. Creează o rutină încă de dimineață și încearcă să te așezi la birou la aceeași oră. În acest fel vei dedica tot timpul și toată atenția programului de muncă.
Când lucrezi de acasă, izolarea față de ceilalți colegi și lipsa pauzelor luate împreună pot fi cele mai mari dezavantaje. Asta mai ales dacă ești o persoană sociabilă și îți place lucrul în echipă. Pentru a resimți cât mai puțin aceste efecte, ultimul pont pentru munca de acasă este să vorbești cât mai des cu ceilalți colegi. Socializarea poate destinde atmosfera de lucru și poate ușura acele task-uri dificile care pot fi dezbătute mai ușor la telefon decât pe email.