Prăjitură cu cremă de fistic sau Prăjitura Ascota. Secretul ca să iasă delicioasă

Cu cremă delicioasă de fistic și un blad umed de cacao, prăjitura Ascota este un adevărat deliciu.

Scris de: Oana Matei

16 Aug. 2022

Prăjitură cu cremă de fistic sau Prăjitura Ascota. Secretul ca să iasă delicioasă

Îți place fisticul? Ce spui de o prăjitură cu cremă de fistic? Prăjitura Ascota, alături de Prăjitura Albă ca zăpada, Tortul cu foi de miere, Prăjitura Doboș este o prăjitură clasică care ne aduce aminte de copilărie. Cu cremă de fistic, cu blat umed de cacao această prăjitură este ideal de servit alături de o ceașcă
cafea sau de ciocolată caldă. Este o prăjitură pe care o poți pregăti pentru mesele festive de sărbători, dar și pentru orice moment al anului.

Prăjitură cu cremă de fistic sau Prăjitura Ascota. Cum se prepară crema de fistic?

Prăjitura se prepară rapid, în două faze, blatul de cacao și crema de fistic. Crema de fistic se poate prepara cu fistic măcinat fin sau cu esență de fistic. Esența de fistic se poate înlocui cu esență de cafea sau se mai poate folosi caramel, cafea instant, etc.
Pentru copt, am folosit o tava rotundă cu fundul detașabil, cu diametrul de 28 centimetri.
Să trecem la treabă!

Ingrediente pentru blatul de cacao

  • 100 grame unt grăsime 80%
  • 200 grame zahăr
  • 2 ouă întregi
  • 300 grame zahăr
  • 300 grame făină
  • 7 linguri cacao
  • 250 mililitri lapte călduț
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt

Ingrediente cremă de fistic

  • 100 grame unt grăsime 80%
  • 150 grame zahăr
  • 50 grame făină
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 250 mililitri lapte
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 100 grame fistic crud măcinat

Ingrediente topping

  • 50 grame ciocolată 70% cacao, rasă
ingrediente prăjitura Ascota cu cremă de fistic
ingrediente prăjitura Ascota cu cremă de fistic

Mod de preparare blat

1. Într-un castron se mixează untul moale cu zahărul, până se topește zahărul.
2. Se adaugă ouăle și laptele călduț, mixându-se în continuare.
3. Separat se amestecă ingredientele uscate, se cern făina și cacao, se adaugă praful de copt și zahărul vanilat
4. Amestecul de făină și cacao se adaugă peste compoziția lichidă, amestecându-se bine astfel să nu rămână cocoloașe. Compoziția rezultată trebuie să fie
groasă, dar curgătoare.
5. Compoziția se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt.
6. Se dă tava la cuptorul pre încins la 180 de grade, timp de 45 de minute sau până trece testul scobitorii.
7. După coacere, blatul se lasă la răcit.

Citește și rețeta de Muffins cu ciocolată și aromă de portocale în doar 30 de minute

 Mod de preparare cremă de fistic

1. Într-o crăticioară se amestecă o lingură de zahăr cu gălbenușurile și făina.
2. Se adaugă laptele și se fierbe până când amestecul devine cremos, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit.
3. Într-un bol, separat, se amestecă untul cu zahărul rămas, zahărul vanilat și fisticul măcinat.
4. Amestecul de fistic se încorporează în crema de gălbenușuri.

Asamblare prăjitură cu cremă de fistic

Blatul răcit este acoperit cu crema de fistic cu ajutorul unei spatule de silicon. Prăjitura se decorează cu ciocolată neagră rasă și se porționează.

Poftă bună!

10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.