Psihologul Radu Leca, despre relația părinți-adolescenți. De ce ajungi să nu te mai înțelegi cu adolescentul tău, ce poți face. EXCLUSIV

Radu Leca a întocmit patru liste, cu ajutorul cărora relația părinți-adolescenți se poate îmbunătăți considerabil
Psihologul Radu Leca, despre relația părinți-adolescenți. De ce ajungi să nu te mai înțelegi cu adolescentul tău, ce poți face. EXCLUSIV

Mulți părinți își pun numeroase întrebări în momentul în care copilul crește și începe să își câștige independența. În momentul respectiv, poate să înceapă un adevărat război între cele două tabere, astfel că psihologul Radu Leca a venit cu răspunsuri importante, într-un interviu în exclusivitate pentru Ego.ro. În acest fel, tranziția poate să devină mult mai ușoară pentru ambele generații, care o să ajungă, într-un final, la înțelegere.

Psihologul Radu Leca sare în ajutorul părinților

Psihologul Radu Leca a vorbit despre una dintre cele mai mari provocări prin care trec părinții în momentul în care copiii cresc. Mulți se întreabă de ce nu se mai înțeleg cu adolescentul lor, astfel că specialistul a punctat că o decizie emoțională grea are legătură cu acceptarea independenței copilului:

“De ce nu mai mă înțeleg cu adolescentul meu? Copilul tău se transformă, în direcția față de care tu nu ești încă pregătit. Acceptarea de către tine a independenței copilului este una dintre deciziile emoționale pe care nu reușești să o pui în aplicare. Dintr-o teamă ce nu are legătură cu realitatea, părintele privește independența copilului drept o amenințare. Părintele cui rămâne?! De aici și monumentala greșeală realizată de tutori și exprimată așa: ”Eu te-am făcut pentru mine, nu pentru tine, mie cine-mi aduce apă si medicamente când îmbătrânesc?”.

“Vei ajunge să simți întristare de fiecare dată când copilul tău o să vorbească în prezența ta și nu neapărat cu tine”

De asemenea, psihologul Radu Leca este de părere că ar trebui să ne ferim de expresiile care duc cu gândul că anumite persoane ne aparțin. Este necesar să ne eliberăm de ideea că totul este al nostru pentru a putea înțelege evoluția copilului:

“Sunt lucruri care te sperie, atât în viața reală, cât și în familie. Te-ai afiliat puternic cu o expresie care tinde să definească inflexibilitatea. Al meu/a mea. Copilul meu – varianta corectă „copilul nostru”. Familia mea – varianta dreaptă este „familia noastră”. Partenerul meu – varianta sinceră este partener/părinte biologic/iubit/iubită. Plecând de la ideea greșită că totul îți aparține, de la familie, la membri și la copii, este puțin probabil să înțelegi ceva din evoluția copilului tău după vârsta de 11 ani. Vei ajunge să simți întristare de fiecare dată când copilul tău o să vorbească în prezența ta și nu neapărat cu tine”.

Psihologul Radu Leca le răspunde părinților de adolescenți
Psihologul Radu Leca le răspunde părinților de adolescenți

Cum pot înțelege părinții mai bine relația cu adolescentul

Mai mult, psihologul Radu Leca a venit în fața părinților cu patru liste, pentru ca aceștia să îndepărteze furia din relația pe care o au cu adolescentul. Primele două se numesc lista acceptării și lipsa răbdării, pentru ca legătura pe care o au aceștia cu copilul să nu stagneze:

“Există patru liste, pregătite special de mine ca tu să beneficiezi de ajutorul potrivit, pentru ca relația cu copilul tău să nu stagneze sau și mai rău să conțină furie:

Lista Acceptării

 1. Evoluția copilului nu se poate stopa. Acceptă!
 2. Nevoile emoționale ale copilului diferă de la o lună la alta. Acceptă!
 3. Modul în care îți vorbește minorul se schimbă permanent, în funcție de prezența sau de absența furiei
 4. Ceea ce tu ca părinte consideri că este o obrăznicie, pentru copil este o confruntare din care trebuie să iasă învingător

Lista răbdării

 1. Tonul pe care tu îl folosești în conversația cu adolescentul aplatizează sau inflamează discuția
 2. Gesturile trebuie să fie calculate, în așa fel încât să nu fie interpretate drept amenințătoare
 3. Timpul este obligatoriu să fie egal împărțit între job și familie, fără să existe discrepanțe. Părinții pot avea o relație foarte bună cu adolescentul. Mai mult, părinții pot ajunge la o legătură benefică cu adolescentul lor, unde există răbdare și acceptare față de schimbarea către independență. Următoarele liste se referă la speranță și rușine:

Lista Speranței

 1. Copilul meu vorbește cu mine. Când și de ce vorbește, ce anume spune?
 2. Copilul meu mă aude. Ce anume îi spui și de ce?
 3. Copilul nostru nu mă repede. De ce a ajuns să te repeadă? De ce îi permiți să vorbească urât cu tine?
 4. Copilul nu mă stigmatizează. De ce i-ai permite să te stigmatizeze?

Lista Rușinii

 1. Nu mă tem să vorbesc cu copilul – nu ai dreptul să te temi să vorbești deschis, controlând tonul folosit. Nu jignești, nu ameninți
 2. Nu mă tem să îl privesc și să-i vorbesc
 3. Nu mă tem de ședințele cu părinții
 4. Nu îmi este clar de ce trebuie să mă căciulesc în fața adolescentului – este o greșeală să pari mai slab decât ești sau decât el. Păstrează poziția de părinte intactă
9.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.