Regina Elisabeta și-a cumpărat rochia de mireasă cu cupoane. Lucruri mai puțin știute despre nunta suveranei

În timpul crizei de după război, când totul era raționalizat, până și regina Elisabeta și-a cumpărat rochia de mirească cu cupoane.
Regina Elisabeta și-a cumpărat rochia de mireasă cu cupoane. Lucruri mai puțin știute despre nunta suveranei

Atunci când ne gândim la o rochie de mireasă a unei regine sau prințese, primul lucru ce ne vine în minte este lux, opulență, strălucire. Dar, uneori, această imagine capătă noi valențe. În perioade de criză, chiar și familiile regale trebuie să se supună unor măsuri surprinzătoare. De exemplu, Regina Elisabeta și-a cumpărat rochia de mireasă cu cupoane.

Regina Elisabeta, pe atunci prințesă, s-a căsătorit cu prințul Philip pe 20 noiembrie 1947. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată pe când ea avea doar 13 ani, însă s-a îndrăgostit iremediabil de tânărul chipeș care avea atunci 18 ani. Câțiva ani mai târziu, când prințesa avea 21 de ani, s-au căsătorit. Sute de mii de oameni au umplut străzile Londrei ca să o vadă pe Elisabeta a II-a căsătorindu-se cu prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, cu cinci ani mai în vârstă.

Regina elisabeta și-a cumpărat rochia cu cupoane Foto: wikipedia.org
Regina Elisabeta în rochie de mireasă. Foto: Wikipedia.org

Dar momentul nunții venea la scurt timp după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Criza care vine adesea după un război a afectat modul în care oamenii cumpărau alimente, medicamente și îmbrăcăminte, așa cum este relatat în cartea Austerity in Britain: Rationing, Controls, and Consumption.

Regina Elisabeta și-a cumpărat rochia de mireasă cu cupoane

Pentru a face față penuriei, guvernul britanic a apelat la un sistem de raționalizare bazat pe cupoane. Oamenii trebuiau să se înregistreze în magazine pentru a primi un număr definit de cupoane.

Măsurile de austeritate s-au încheiat în 1955, dar până și membrii familiei regale au fost nevoiți să se acomodeze cu noua situație. Chiar și pentru nunta regală, astfel că regina Elisabeta și-a cumpărat rochia de mireasă cu cupoane.

Astfel, rochia de mătase și satin, împodobită cu cristale și 10.000 de perle, a fost plătită cu cupoane. Familia regală a primit un supliment de 200 de cupoane pentru ca mireasa să îşi facă rochia. Familia Regală a mai dezvăluit că sute de cetățeni britanici i-au trimis Reginei Elisabeta propriile cupoane pe care să le cheltuiască pe rochia ei. Dar toate trebuiau returnate, deoarece era ilegal să se folosească cupoanele altcuiva.

Ținuta regală a fost concepută de Sir Norman Hartnell. Acesta s-a inspirat din pictura lui Botticelli „Primavera” pentru a o crea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce Roxana Ciuhulescu a refuzat să participe la Survivor All Stars?
5.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *