Regula de aur ca să reduci consumul unui frigider. Speriați de facturile uriașe la energia electrică, românii caută soluții pentru a reduce cât mai mult consumul. Un lucru important pe care îl putem face este să indentificăm mai întâi marii consumatori din locuință. Iar unul dintre ei este fără doar și poate frigiderul. Iată cum poți face ca aparatul tău să consume mai puțin curent.
Așa cum am menționat în articolul „Aparatele din casă care consumă cel mai mult curent”, frigiderul se numără printre electrocasnicele care îți încarcă cel mai mult factura. Și nu e de mirare, dat fiind faptul că este indispensabil, fiind singurul aparat care funcționează 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.
Noi îți oferim câteva sfaturi simple pentru a-i reduce semnificativ consumul și, cel mai important, pentru păstra banii în portofel.
Alegerea unui aparat din clasa energetică A este întotdeauna una salvatoare pe termen mediu și lung, dar în cazul frigiderului, cu cât adăugați mai multe „+”, cu atât economiile sunt mai mari. Dacă treci de la clasa A la A+++ poți economisi până la 60% într-un an.
În zilele noastre, majoritatea frigiderelor sunt „No frost”, adică împiedică formarea gheții și a înghețului. Dar de ce este acest lucru atât de important? Pentru că faptul că există în frigider nu îl face mai rece, ci dimpotrivă! Acestea sunt elemente izolatoare și împiedică răcirea interiorului frigiderului, provocând o risipă de până la 30% din energie. Deci, dacă nu le poți evita, nu lăsa niciodată stratul să aibă o grosime mai mare de 3 mm!
Cu cât dimensiunea este mai mare, cu atât consumul este mai mare. Așadar, nu vă lăsați păcăliți de o dimensiune generoasă și alegeți un model care să se potrivească nevoilor voastre. Pentru fiecare 100 de litri de capacitate, consumul crește cu aproximativ 120 kW/an, adică aproximativ 14,3 EUR/an.
De fiecare dată când deschidem ușa, frigiderul pierde aer rece și, prin urmare, consumă mai multă energie pentru a-l reface. Păstrarea ordinii în frigider și etichetarea alimentelor ne va ajuta să le găsim mai repede, ceea ce înseamnă că vom economisi bani. Bineînțeles, nu uita să verifici dacă garniturile de etanșare ale ușilor sunt în stare bună și dacă ușile se închid bine.
Cu cât scădem mai mult temperatura, cu atât mai mult va crește factura. Producătorii recomandă păstrarea frigiderului la 5ºC și a congelatorului la -18ºC. Evită ca alimentele să atingă partea din spate a frigiderului! Producerea frigului și distribuirea omogenă a acestuia se bazează pe mici curenți între aerul rece și aerul cald. Dacă nu respectăm această regulă, blocăm trecerea dintre ele. Ce consecințe sunt? Aerul stagnează și, în timp ce unele alimente pot îngheța, altele nici măcar nu se răcesc.
Poziția frigiderului în bucătărie este vitală. Dacă nu îi oferim un loc pe placul său, ne va pedepsi cu până la 15% mai mult consum. Nu suportă sursele de căldură și băile de soare. Ține-l departe de aragazuri, cuptoare și ferestre! De asemenea, trebuie să se simtă liber, deoarece motorul și tuburile sale trebuie să fie bine ventilate. Dacă îl mutăm la câțiva centimetri de perete, acesta ne va răsplăti cu un consum mai mic de energie.
O regulă de aur: fără alimente fierbinți în frigider! De asemenea, ori de câte ori dezgheți alimente, fă-o în frigider. Nu risipi frigul pe care îl degajă. Nu uita să acoperi sau să învelești toate alimentele. Nu numai că vei împiedica uscarea lor și amestecarea aromelor și a mirosurilor, dar umiditatea din interior va fi mai scăzută și vei împiedica formarea de îngheț. Acoperă toate lichidele și astfel vei preveni condensul.
Frigiderul trebuie să fie un aparat foarte curat. Curăță partea din spate a frigiderului de cel puțin două sau trei ori pe an, aspirând grila motorului, dacă este necesar. În ceea ce privește interiorul, o curățare lunară cu apă cu săpun (fără detergenți) va împiedica formarea ciupercilor.