Reguli de etichetă la restaurant. De ce nu ar trebui să ciocneşti niciodată paharele în public

Reguli de etichetă pe care să le respecţi la restaurant

Reguli de etichetă pe care să le respecţi la restaurant, de fiecare dată. Eticheta restaurantului a fost relaxată în ultimii ani, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem în vedere anumite reguli când mergem la o cină rafinată. Dacă te-ai confruntat desoeri cu anumite situații neplăcute,  s-ar putea să îți fie util acest articol.

Iată câteva reguli de etichetă pe care le poți urma când cinezi la restaurant. Care sunt etichetele neașteptate ale meselor rafinate pe care probabil nu le-ai urmat. De ce nu ar trebui să ciocneşti niciodată paharele în public.

Reguli de etichetă pe care să le respecţi la restaurant

Reguli de etichetă pe care să le respecţi la restaurant

1. Nu ridica niciodată meniul de la masă

La cinele formale, meniul ar trebui să atingă întotdeauna masa într-un singur loc. Așa că, dacă te uiți la meniu, asigură-te că partea de jos, sau cel puțin o parte din el, încă atinge masa. Evită să îl ridici prea mult, chiar dacă ai vrea să-l aduci mai aproape de fața ta.

2. Fără urme multiple pe pahare

Odată ce bei o înghițitură dintr-un pahar, trebuie să bei exact din același loc din acel pahar pentru tot restul nopții. Consultanții celor mai importante școli de etichetă spun că este recomandat să bei din același loc al paharului, de fiecare dată. Astfel vei evita acel inel de buze inestetic, fie că este din uleiuri naturale sau din cauza rujului.

3. Nu ciocniți paharele

Ciocnirea paharelor ar putea deteriora sticla, mai ales dacă este vorba de o sticlă foarte fină. De asemenea, în cazul cinelor formale, cu cât facem mai puțin zgomot, cu atât mai bine.

4. Nu comanda niciodată o furculiță pentru stridii

Dacă nu este o furculiță cu stridii la masă, nu o comanda. Lipsa acelei furculițe înseamnă că stridiile sunt deja slăbite și gata de mâncare. Dacă, dintr-un motiv oarecare, mai sunt câteva stridii lipite de coajă, poți folosi un cuțit pentru a le slăbi. Odată ce ai terminat stridiile, răstoarnă coaja pe farfurie pentru a indica faptul că ai terminat.

5. Așază mâncarea neconsumată în stânga farfuriei

Altă regulă importantă spune că rămășițele mâncărurilor neconsumate se așează pe farfurie, în stânga sus. De exemplu, dacă ai o coajă de lămâie pe care nu ai vrut să o mănânci, o poți așeza în partea stângă sus a farfuriei. Partea dreaptă de jos a farfuriei jos este pentru sosuri și unt.

6. Ține pâinea pe farfurie

Cu excepția cazului în care o aduci la gură, ține feliile de pâine pe farfurie în orice moment. Asta înseamnă că ar trebui să ungi pâinea cât timp este încă pe farfurie, dar nu o ungi pe toată odată. Rupe bucata pe care intenționezi să o mănânci și apoi o poți ridica de pe farfurie. Acest lucru este valabil pentru covrigi, brioșe, prăjituri și alte produse asemănătoare pâinii.

7. Cum se așază corect șervețelul

Îndoaie șervețelul cu pliul îndreptat spre tine înainte de a-l pune în poală. Șervețelele ar trebui să fie pliate în jumătate, cu cuta spre tine. Nu este recomandat să curățăm niciodată petele. După ce ai terminat de mâncat, închide șervețelul și toate petele rămân închise pe interiorul șervețelului.

8. Nu lăsa farfuria goală

Altă regulă de etică la restaurant spună că este bine să lași câteva resturi de mâncare în farfurie. Acest lucru arată că ți-a plăcut mâncarea. Însă, acest lucru transmite că nu ți-a fost atât de foame încât ai curățat toată farfuria, ceea ce ar putea transmite că încă ți-e foame sau că nu a fost suficientă mâncare.

Comments

  1. Florin
    12 mai. 2022

    De ce să las în farfurie, dacă eu sunt flămând… Asta nu înțeleg… ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…