Reguli pentru ieșirea din țară cu copii minori, în 2022. Ce acte sunt necesare

Ce este nevoie să știi înainte de a plecat într-o altă țară cu un copil minor
Reguli pentru ieșirea din țară cu copii minori, în 2022. Ce acte sunt necesare

Minorii cu cetățenie română pot ieși din țară doar însoțiți și doar în baza acordului părinților sau al reprezentanților legali, potrivit legislației privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Conform informațiilor recente, peste 500 de copii au fost întorși din drum și nu au mai putut pleca în vacanță deoarece părinții nu au prezentat actele necesare și nu au respectat principalele reguli pentru ieșirea din țară cu copii minori în 2022.

Reguli pentru ieșirea din țară a părinților cu copii minori, în 2022

Atunci când un minor este însoțit doar de unul dintre părinți sau de o altă persoană majoră, este necesar ca acesta să prezinte o declarație autentificată privind acordul celuilalt părinte sau al ambilor părinți. Această declarație poate fi folosită pentru mai multe călătorii, timp de trei ani.

Regulile pentru ieșirea din țară a copiilor, indiferent dacă sunt însoțiți de ambii părinți, doar unul sau o altă persoană majoră, sunt regăsite în Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Potrivit acestei legi, minorii nu pot trece frontierele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în orice situație.

Atunci când un minor este însoțit de ambii părinți, poate ieși din țară în aceleași condiții ca și adulții: prezintă polițiștilor de frontieră fie pașaportul, fie actul de identitate, dacă deține un astfel de document, scrie avocatnet.ro.

Reguli pentru ieșirea din țară a unui copil însoțit doar de unul dintre părinți

Atunci când un copil minor iese din țară doar cu unul dintre părinți se verifică la frontieră, pe lângă pașaport sau act de identitate, și declarația celuilalt părinți. Din respectiva declarație trebuie să rezulte acordul acestuia pentru deplasarea în străinătate a copilului său. Aceasta acoperă o perioadă de maximum trei ani de la data întocmirii, timp în care părintele însoțitor poate ieși din țară în mai multe călătorii.

Când nu este necesară declarația celuilalt părinte la ieșirea din țară a unui minor

Legea 248/2005 stabilește că prezentarea declarației celuilalt părinți sau a ambilor părinți nu este necesară atunci când copilul/copiii au domiciliul sau reședința în statul de destinație.

Alte situații în care nu e necesară declarația: dacă celălalt părinte a decedat, dacă celălalt părinte a fost decăzut din drepturile părintești, dacă celălalt părinte este declarat dispărut (în condițiile legii), dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat copilul de către instanță, în mod exclusiv. În toate aceste situații, părintele care însoțește minorul trebuie să dovedească cu acte că celălalt părinte a decedat, ori a fost decăzut din drepturi, ori este dispărut, ori că exercită singur autoritatea părintească.

Ieșirea din țară a unui minor însoțit de o altă persoană majoră, în afară de unul dintre părinți

Legea spune că un copil minor poate călători în străinătate însoțit de o altă persoană majoră, care nu este nici părinte și nici reprezentant legal, dar la frontieră este necesar să fie prezentată o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului.

Toate aceste declarații trebuie să fie autentificate în țară, de către un notar public. În străinătate, declarațiile respective trebuie autentificate de misiunile diplomate sau oficiile consulare ale României. Dacă au fost date în fața autorităților străine, trebuie să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila de la Haga.

Când nu este deloc necesar acordul părinților pentru ca un minor să părăsească țara

Conform Legii 248/2005 există anumite cazuri speciale când copiii minori pot ieși din țară fără acordul părinților sau al reprezentatului legal. Astfel: atunci când există act doveditor că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României și fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în pericol, în mod grav (însoțitorul trebuie să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritățile medicale române); în situația în care însoțitorul face dovada că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale (prin prezentarea documentelor corespunzătoare).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre Kate Middleton! Chiar Prinţul William a recunoscut, situaţia e îngrijorătoare
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre...
Monica Bîrlădeanu le-a transmis credincioșilor ce să facă în Săptămâna Mare! „Iartă și cere-ți iertare!“
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce...
Mâine este ziua ta: descoperă ce te așteaptă în privința banilor și a sănătății
Horoscop Weekend 3-5 Mai 2024. Previziuni Astrale Luminoase pentru Fiecare Zodie
6 zodii la un pas de o zi care le poate schimba viața. Ce surprize...
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia...
Soția lui Kanye West a întors toate privirile cu o nouă ținută controversată. Bianca Censori...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *