Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie

Ce rugăciune este bine să spui de Înălțarea Sfintei Cruci.
Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie

Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci. Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește pe data de 14 septembrie. În fiecare an de această dată creștini ortodocșii prăznuiesc sărbătoarea sfântă prin post și rugăciune. Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători creştine și amintește de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

După sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria, Înălțarea Sfintei Cruci este a doua cea mai mare sărbătoare din luna septembrie. De Ziua Crucii, așa cum este cunoscută popular, se ține post, nu ai voie să speli și nici să muncești.

Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci

De Înălțarea Sfintei Cruci este bine să spui o rugăciune care te poate ține departe de primejdii.

„Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născatoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin”.

De asemenea, mai este cunoscută o altă rugăciune importantă, care este rostită de Înălțarea Sfintei Cruci:

„Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletului meu, mărturisesc înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit şi ai luat moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe şi cu fărădelegile mele cele rele.

De aceea mă rog bunătăţii Tale celei nemărginite, ca să mă faci şi pe mine părtaş sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni şi morţii Tale celei de viaţă făcătoare, pentru ca să mă învrednicesc, prin darul Tău, să câştig şi eu asemenea Ţie, pentru dragostea Ta, precum Tu cel milostiv le-ai răbdat pentru mântuirea mea, întărindu-mă pururea cu aceeaşi putere şi răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulţumitorii evrei.

De aceea întăreşte-mă, Doamne, ca să pot ridica cu bucurie de astăzi înainte Crucea Ta cu deplină pocăinţă, întristarea morţii Tale să o simt, precum au simţit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi şi mironosiţele femei. Şi-mi înviază simţirile mele cele sufleteşti, ca să cunoască moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut şi zidirile cele neînsufleţite, care s-au mişcat la răstignirea Ta, precum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios pe care, rugându-se Ţie, l-ai primit în Rai. Dă-mi, Doamne şi mie, tâlharului celui rău, darul Tău, precum ai dat atunci aceluia şi iartă păcatele mele pentru sfintele Tale Patimi şi mă primeşte prin pocăinţă împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi ziditor ce-mi eşti.

Asemenea fă cu toţi creştinii, vii şi morţi, precum se roagă Ţie în toate zilele Sfânta Biserică şi le lasă lor toate păcatele şi-i învredniceşte pe ei de împărăţia Ta şi să vadă lumina Ta şi să mărească slava Ta.
Mă închin Crucii Tale, Hristoase şi zic către dânsa: Slavă ei pentru dragostea Ta!
Bucură-te, prea cinstită Cruce a lui Hristos, căci prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus ţintuit. 
Bucură-te, pom prea mărit, pentru că Tu ai ţinut rodul vieţii ce ne-a mântuit din moartea păcatului. 
Bucură-te, toiagul cel tare ce ai sfărâmat uşile iadului. 
Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis uşa Raiului.

Mă bucur şi eu, pentru că văd pe vrăjmaşii Tăi surpaţi, iar pe prietenii Tăi că împărăţesc în ceruri, pe vrăjmaşii Tăi biruiţi de puterea Ta, iar pe creştinii ce Ţi se închină, înarmaţi cu puterea Ta.

O, Hristoase, Răstignitul meu, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri şi ce necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea cum pot eu să fug de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să-mi pară grele chinurile văzând pe Stăpânul meu că le iubeşte, le cere şi le socoteşte Lui de mare cinste?
Ruşine-mi este, cu adevărat, de mă voi întrista de relele ce-mi pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce-mi aduc diavolii sau de trupul şi gândurile mele cele rele sau pentru sărăcia şi bolile ce-mi vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele mele, deoarece acestea toate mi le trimite pentru ca să mă apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvesc şi să mă pedepsesc în această viaţă pentru binele meu, pentru ca să mă odihnesc cu mai multă mărire întru Împărăţia Lui cea veşnică.

Şi de vreme ce este aşa, înmulţeşte-mi Doamne ostenelile, ispitele şi durerile, dar să-mi înmulţeşti împreună şi să-mi prisoseşti şi răbdarea şi puterea, ca să pot răbda toate câte mi s-ar întâmpla. Pentru că recunosc că sunt neputincios de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, rău de nu mă vei preface în bun, pierdut de nu mă vei ierta, rob de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi dumnezeiasca Ta putere şi cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Tradiții și obiceiuri care se respectă de Înălțarea Sfintei Cruci

La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci se respectă anumite tradiții de care trebuie să țină cont fiecare credincios.

În ziua aceasta preotul trebuie să fie chemat pentru a sfinți via şi butoaiele de vin. Dacă se respectă acest obicei, anul viitor recolta va fi la fel de bogată. De asemenea, nu trebuie să fie culeși strugurii din ultima tufă de vie. Aceștia trebuie să fie păstraţi drept ofrandă pentru păsările cerului. De aceea, în limbajul popular au primit denumirea de strugurii lui Dumnezeu.

Pe data de 14 septembrie, se duc la biserică pentru a fi sfințite următoarele plante care sunt considerate magice: busuiocul, menta, maghiranul şi cimbrul. Aceste plante îi apară pe credincioşi de multe boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor care se găsesc în ogradă.

De Înălțarea Sfintei Cruci nu se mănâncă nuci, usturoi, prune şi peşte.

În această zi este bine să ai în portofel monede sfințite sfinţite, alături de o cruciuliţă. Se spune că acestea aduc noroc şi spor în muncă.

Citește și cele 193 de păcate pe care este bine să le mărturisești la spovedanie. Greșeli pe care este bine să le mărturisești

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
În ce serial apare Lora?
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *