Salariul uriaș pe care l-a încasat Ligia Deca, în 2021. Ce avere are noul ministru al Educației

Salariul uriaș pe care l-a încasat Ligia Deca, în 2021. Ce avere are noul ministru al Educației

Salariul uriaș pe care l-a încasat Ligia Deca, în 2022. Ligia Deca este noul ministru al Educației, după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcție ca urmare a scandalului de plagiat în care este implicat. Până la momentul învestirii sale în fucția de ministru, Ligia Deca a ocupa postul de consilier prezidențial. Iată ce avere are noul oficial de la Palatul Victoria.

Salariul uriaș pe care l-a încasat Ligia Deca, în 2021

Ligia Deca și-a depus cea mai recentă declarație de avere în luna iunie. Potrivit acesteia, noul ministru al Educației și soțul ei Mihai Cezar Hâj dețin un teren intravilat de 661 de metri pătrați în București, cumpărat în 2020, un apartament în Capitală cu o suprafață de 107 metri pătrați, achiziționat în 2013 și două autoturisme, Kia și Opel.

În ceea ce privește veniturile, Ligia Deca a încasat anul trecut peste 150.000 de lei, respectiv 12.800 de lei pe lună, ca indemnizație de consilier prezidențial. La această sumă se adaugă și venitul anual de cadru didactic asociat la SNSPA în valoare de 7.550 de lei.

Mihai Cezar Hâj, subordonat soției sale la Ministerul Educației

Soțul Ligiei Deca lucrează la o instituție din subordinea ministerului pe care ea îl conduce de două zile. Mai exact, la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), unde este angajat ca expert.

Potrivit declarației lui de avere, Mihai Cezar Hâj a câștigat la UEFISCIDI 73.000 de lei (aproximativ 6.100 de lei pe lună) și încă 30.800 de lei (aproximativ 2.570 de lei pe lună) de la o firmă din Baia Mare, specializată în soluții de dezvoltare software pentru mediul guvernamental și cel de business, scrie economedia.ro. Cu ambele a încheiat contract individual de muncă.

Pe lângă acești bani, Hâj a mai încasat aproximativ 50.000 de lei din trei contracte civile de  consultanță, conform sursei citate.

Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației

Ligia Deca, în vârstă de 40 de ani, a fost consilier de stat începând cu 2016, iar din 2019 este consilier prezidențial. Conform CV-ului său, Deca a obținut titlul de doctor în științe politice în 2016, în cadrul Universității din Luxemburg și este absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În anul 2014, Ligia Deca a devenit și membru al grupului de experți din cadrul Comisiei Europene pe tema „Science in Education” și expert al Consiliului Europei.

Între anii 2017-2020, ea a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fullbright în România.

Luni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a numit-o ministru al Educației pe Ligia Deca.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației joi, 29 septembrie. Demisia sa vine ca urmare a scandalului de plagiat în care este implicat. Sorin Cîmpeanu este acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat.

5.7 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.