Sărbători, tradiții și superstiții în luna august. Ziua în care nu e bine să bei vin roșu sau să mănânci fructe rotunde

Care sunt cele mai importante sărbători din luna august
Sărbători, tradiții și superstiții în luna august. Ziua în care nu e bine să bei vin roșu sau să mănânci fructe rotunde

August este a opta lună a anului, iar în această perioadă, creștin-ortodocșii prăznuiesc trei mari sărbători marcate în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie. Iată care sunt acestea. Vezi în ce zi nu este bine să bei vin roșu sau să mănânci fructe rotunde!

Ce sărbători sunt în luna august

Cele mai importante sărbători creștine din luna august sunt Probejenia sau Schimbarea la Faţă, Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Iată toate sărbătorile lunii august, potrivit calendarului creștin-ortodox:

  • 1 august – Macaveii și Scoaterea Sfintei Cruci;
  • 6 august – Probejenia sau Schimbarea la Faţă;
  • 15 august – Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului;
  • 25 august – Vartolomeii – Sfântul Apostol Bartolomeu;
  • 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Tradiții și superstiții. Macaveii și Scoaterea Sfintei Cruci

În prima zi a lunii august, oamenii au trebuit să stropească grădinile și livezile cu agheasmă, dar și să sfințească grâul la biserică. Ulterior, acesta a trebuit amestecat cu semnițele ce urmează a fi semănate.

De asemenea, persoanele care au stupi au trebuit să adune toată mierea. Se spune că aceasta capătă puteri miraculoase de vindecare în această zi sfântă.

Tradiții și superstiții. Probejenia sau Schimbarea la Faţă

În ziua Schimbării la Față, este interzis scăldatul în apele curgătoare. De asemenea, nu este permis spălatul rufelor la râu și nici al animalelor. Conform tradiției, cei care spală haine în această zi vor fi năpădit de păduchi şi ploşniţe.

Totodată, tradiția mai spune că nu se mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față. Cine face acest lucru se va alege cu mari dureri de burtă. În plus, în această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul.

Citește și Cele mai frumoase destinații de vacanță pentru luna august. Locuri și obiective turistice care te vor fascina!

Tradiții și superstiții. Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

În această zi, fetele nemăritate trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească sufletul pereche.

De asemenea, în ziua Adormirii Maicii Domnului este bine să te rogi și să ții post negru, astfel vei scapă de necazuri mari, de boli și de nenorociri.

Tradiția mai spune că, în această zi, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă. În plus, este interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

Mai mult, este interzis ca în această zi să îţi tai părul şi să îl arunci. Totodată, nu este bine să mergi înapoi, deoarece dracul se va bucura, iar Maica Domnului se va întrista şi va vărsa lacrimi amare.

Tradiții și superstiții. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

În această zi, nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mâna. De asemenea, nu se consumă varză, pentru că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de șapte ori şi a înviat.

Tot în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, nu se bea vin roșu și nu se mânca fructe și legume cu formă rotundă, deoarece este mare păcat.

Citește și Zodia care începe o nouă poveste de dragoste în august 2023. Bat clopotele de nuntă pentru acești nativi!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
8.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *