Schimbarea furnizorului de energie electrică 2022. Ce paşi trebuie să urmezi şi la ce să fii atent

Pașii nu sunt complicați, însă trebuie să fii atent la fiecare detaliu și să pui în balanță avantajele și dezavantajele.
Schimbarea furnizorului de energie electrică 2022. Ce paşi trebuie să urmezi şi la ce să fii atent

Schimbarea furnizorului de energie electrică a devenit un subiect îndelung discutat printre români, încă de la începutul acestui an. Pentru a face acest lucru, trebuie să afli care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a -ți schimba contractul. Iată la ce trebuie să fii atent.

Cine sunt furnizorii activi în zona mea?

Acesta este un prim lucru pe care trebuie să îl afli pentru a îți schimba furnizorul de energie electrică. Pentru a te pune la curent cu noutățile, poți accesa pagina de internet www.anre.ro . De asemenea, accesează rubricile Operatori economici/Energie electrica/Furnizare către consumatori și secțiunea info consumatori.

Cum poți renunța la contractul actual pentru a schimba furnizorul de energie electrică

Pașii nu sunt complicați, însă trebuie să fii atent la fiecare detaliu și să pui în balanță avantajele și dezavantajele. De ceva timp, există o deschidere către concurența piețelor de energie. Astfel, a fost implementat cadrul legal care să permită tuturor consumatorilor să beneficieze de dreptul de eligibilitate. Asta înseamnă că toți consumatorii își pot alege furnizorul dorit pentru a încheia un contract.

Consumatorul casnic de energie electrică poate încheia contracte pentru furnizare negociată cu orice furnizor deținător de licență de furnizare a energiei electrice care activează pe piață. De asemenea, consumatorul poate negocia cu furnizorul autorizat atât prețul, cât și clauzele contractului de furnizare.

Etapele procesului de schimbare a furnizorului

 • după ce clientul final a optat pentru noul furnizor, atunci se poate face procesul de schimbare a furnizorului.
 • Furnizorul poate fi oricare dintre operatorii economici deținători de licență de furnizare de pe teritoriul României.
 • Lista furnizorilor de energie electrică ce activează pe piața cu amănuntul poate fi consultată la pagina de internet www.anre.ro.

Pentru a încheia noul contract de furnizare a energiei electrice, clientul final are obligaţia de a transmite furnizorului nou cel puţin următoarele date:

 • adresa locului de consum
 • denumirea furnizorului actual
 • codul unic de identificare a punctului/punctelor de măsurare înscris pe factura de energie electrică
 • valoarea facturilor scadente şi neachitate până la data notificării, aferente energiei electrice furnizate
 • datele referitoare la puterile absorbite/cantităţile de energie electrică pentru care trebuie asigurată furnizarea energiei electrice după caz

Cum închei contractul

 • După ce clientul final şi furnizorul nou convin asupra clauzelor contractuale, se încheie contractul de furnizare a energiei electrice.
 • Contractul încheiat intră în vigoare de la data la care ați încheiat actualul contract cu furnizorul pe care l-ați avut până la încheierea noului contract.
 • Clientul va anunța furnizorul actual despre încetarea contractului de furnizare cu minim 21 de zile înainte.

Schimbarea furnizorului de energie electrică 2022. Condițiile generale minime pentru denunțarea contractului

În cazul în care ai nelămuriri despre condițiile generale este bine să apelezi la furnizorul tău pentru a clarifica situația.

Cine întreprinde demersurile necesare schimbării, atunci când ai găsit o altă ofertă mai bună pentru furnizarea energiei

La solicitarea clientului final şi pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final, noul furnizor are obligaţia de a întreprinde demersurile necesare încheierii contractului.

Schimbarea furnizorului de energie electrică 2022. Nu există un risc de deconectare a energiei electrice

Trebuie să știi că pe durata derulării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică este asigurată continuitatea în alimentarea cu energie electrică a locului de consum.

Schimbarea furnizorului de energie electrică 2022. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit

Este interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestei schimbări. O potenţială condiţionare a procesului de plată unor compensaţii băneşti este de natură a obstrucţiona finalizarea schimbării furnizorului. Contractul de furnizare a energiei electrice poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
3.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *