Se spală de Sfinții Mihail și Gavril? Mare sărbătoare, pe 8 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox

Ce este interzis să faci în această zi de mare sărbătoare
Se spală de Sfinții Mihail și Gavril? Mare sărbătoare, pe 8 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril? În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși și greco-catolicii îi cinstest pe Sfiții Arhangheli Mihail și Gavriil. În calendarul bisericesc, această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie. Dar se poate spăla? Iată care este răspunsul preoților.

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril?

Potrivit credinței creștine, Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul spre Rai. Arhanghelul Mihail este purtător al cheilor Raiului și un aprig luptător împotriva diavolilor. Se spune că dacă bolnavilor le este sortit să moară, el veghează la căpătâiul acestora, iar dacă le este dat să trăiască, veghează la picioarele lor.

Arhanghelul Gavriil este cel care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea pruncului Iisus Hristos. Tot el a fost cel care le-a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Potrivit tradiției creștine, Arhanghelul Gavriil este considerat aducătorul veștilor bune.

Cei doi arhangheli sunt considerați ocrotitorii oamenilor de când s-au născut și până la moarte.

Ziua de 8 noiembrie, în care sunt cinstiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, este o zi deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși și greco-catolici. Credincioșii merg la biserică, participă la Sfânta Liturghie, aprind lumânări pentru sufletele celor trecuți în neființă și împart bucate oamenilor nevoiași.

La fel ca în orice altă zi de sărbătoare, inclusiv duminica, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este interzis să facem treburi în gospodărie. Prin urmare, nu avem voie nici să spălăm haine, ne transmit preoții.

Dumnezeu a rânduit ca zilele de sărbătoare să fie dedicate rugăciunii, nicidecum treburilor casnice. Potrivit tradiției, se spune că cine lucrează în această zi de mare sărbătoare va avea parte de o moarte chinuitoare.

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se celebrează trei zile la rând: pe 8, 9 și 10 noiembrie. Astfel, prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Rugăciune extrem de folositoare către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Citește și: „Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. Ce este bine dai de pomană pe 8 noiembrie

10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.