Sebastian Papaiani ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Actorul Ștefan Thury, colegul lui din ”Nea Mărin Miliardar”, face dezvăluiri: ”Ne-am îmbătat cu whisky”. Sergiu Nicolaescu a întrerupt filmările EXCLUSIV

Sebastian Papaiani s-a stins din viață în urmă cu șase ani
Sebastian Papaiani ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Actorul Ștefan Thury, colegul lui din ”Nea Mărin Miliardar”, face dezvăluiri: ”Ne-am îmbătat cu whisky. Sergiu Nicolaescu a întrerupt filmările EXCLUSIV

Sebastian Papaiani, marele nostru actor, s-a stins din viață în 2016. Astăzi, pe 26 august, ar fi împlinit 86 de ani. Toți îl vom purta în suflet pentru rolurile sale memorabile. A fost ”Plutonierul Căpșună”, dar și un veritabil ”Păcală”.

Bunul său prieten, actorul dansator Ștefan Thury, a dat timpul înapoi și ne-a oferit câteva amintiri amuzante, din timpul filmărilor lor, de acum 43 de ani, pentru ”Nea Mărin Miliardar”: ”Într-o pauză, am băut o jumătate de sticlă de whisky și am uitat de filmări. Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost nevoit să anuleze acea zi de filmare”, ne-a povestit el, în exclusivitate pentru Ego.ro.

Ștefan Thury (81 de ani) l-a cunoscut îndeaproape pe Sebastian Papaiani, cei doi actori legând o strânsă prietenie pe platourile de filmare. Azi, când Sebastian ar fi împlinit 86 de ani, Ștefan ne-a povestit despre boacănele pe care le-au făcut împreună și cu Jean Constantin, la filmările pentru ”Nea Mărin Miliardar”, comedie regizată în 1979 de Sergiu Nicolaescu.

 ”Am foarte multe amintiri cu Sebastian Papaiani, dar cea mai amuzantă o am de la ”Nea Mărin Miliardar”, unde am filmat cu el câteva luni bune, cred că vreo patru. Sebastian  era un prieten foarte bun, săritor la orice, cu orice coleg, nu numai cu mine. Într-o pauză de filmare, i-am luat pe toți și ne-am dus la bar cu gândul să bem o cafea, eu și Jean Constantin eram îmbrăcați în femei, jucam travesti. La un moment dat, a venit la noi un turist neamț, cam beat, care nu și-a dat seama că eu și Jean suntem de fapt bărbați, credea că suntem gagici, și ne-a invitat pe toți la hotel. Ne-a oferit chiar și numărul camerei. Noi i-am explicat că suntem actori, că suntem toți bărbați, că jucăm într-un film și că dacă vrea ne poate oferi la bar o sticlă de whisky. Și ne-a dat. Am băut, acolo, la bar, o jumătate de sticlă, am și uitat cu toții de filmări. Când ne-am întors, regizorul Sergiu Nicolaescu ne-a întrebat: ”Ce e, măi, cu voi, nu vă simțiți bine?” și a suspendat filmările. În ziua aceea nu s-a mai filmat, eram prea veseli”.

Nea Marin

”Sebastian era trist că primea prea puțini bani din difuzarea filmelor și serialelor tv pentru care muncise sute de ore”

Sebastian Papaiani era foarte trist, în ultima parte a vieții, din cauză că banii din drepturile de difuzare erau mult prea puțini, sume infime. Ba chiar vorbea adesea cu Ștefan despre marea nemulțumire: ”Eu și Sebastian am mai filmat împreună și pentru câteva scurt-metraje, am făcut și Revelioane la tv, am trecut prin multe împreună. Ultima oară ne-am întâlnit la o lansare de carte. Era trist că primea prea puțini bani din difuzarea filmelor și serialelor tv pentru care muncise sute de ore, dar și eu am această problemă. De pildă, în ultima vreme, nu a mai venit niciun ban din filmul ”Nea Mărin Miliardar”, deși a mai fost dat la tv. Nu știu ce s-a întâmplat, ani la rând am tot primit”, ne-a mai declarat Ștefan Thury, în exclusivitate pentru Ego.ro.

Sergiu Nicolaescu, la Nea Marin
Sergiu Nicolaescu, la Nea Marin

Cu ce ocupă acum Ștefan Thury. Ce tablouri frumoase realizează!: ”Asta mă menține!”

Ștefan Thury, actorul mim care a dat strălucire, cu interpretarea sa unică, în filmele „Fram ursul polar”, „Veronica”, „Actorul şi sălbaticii”, „Nea Mărin Miliardar” și „Libelula”, dar care a fost și maestru de balet la Teatrul ”Constantin Tănase”, a renunțat la scenă. Continuă însă să rămână în atenția publicului cu expozițiile sale de tablouri. Este pasionat de metaloplastie. Realizează superbe tablouri din foiță de cupru. Atelierul în care meșterește, cât e ziua de lungă, cu o răbdare de invidiat, se află în cochetul orășel Câmpulung Muscel, unde locuiește alături de soția lui, Mioara:

”Am avut vernisaj, săptămâna trecută, piesele mele sunt unicat în Europa, le și vând. Prețurile lucrărilor variază în funcție de mărimea lucrării, am răbdare să meșteresc, asta mă menține și mă întreține, de fapt. Nu am făcut niște cursuri anume, am văzut la cineva care avusese o expoziție în Timișoara și m-am luat după acel artist. Eram tânăr, pe atunci. Fac astfel de lucrări de vreo 50 de ani, dar acum am mai mult timp să dedic acestei pasiuni”, ne-a mai declarat Ștefan Thury, în exclusivitate pentru Ego.ro.

Ștefan Thury realizează superbe tablouri din foiță de cupru
Ștefan Thury realizează superbe tablouri din foiță de cupru
Ștefan Thury
Ștefan Thury
9.4 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.