Secretele tatuajelor. Cum trebuie să fie îngrijite și ce greșeli trebuie să eviţi: sfatul specialistului EXCLUSIV

Ana-Maria Ene activează în acest domeniu de la vârsta de 16 ani și a trecut prin numeroase experiențe mai mult sau mai puțin plăcute cu doritorii de tatuaje. Ea ne-a povestit de ce a fost nevoită să ajungă la psiholog.
Secretele tatuajelor. Cum trebuie să fie îngrijite și ce greșeli trebuie să eviţi: sfatul specialistului EXCLUSIV

Tatuajele reprezintă un mod de a ne exprima și o artă în adevăratul sens al cuvântului. Multe persoane își doresc să recurgă la ele pentru a se înfrumuseța și a rămâne cu anumite amintiri impregnate pe piele. Totuși, acest domeniu ascunde multe lucruri interesante, astfel că Ego.ro a discutat în exclusivitate cu specialista în secretele tatuajelor Ana-Maria Ene.

Ana-Maria Ene, arta și secretele tatuajelor. Cum sunt privite femeile în acest domeniu

Ana-Maria Ene activează în domeniul tatuajelor și ne-a povestit cum este privită o femeie în această industrie. Ea ne-a mărturisit că există atât momente frumoase, cât și clipe neplăcute. De asemenea, specialista ne-a oferit sfaturi prețioase atunci când vine vorba despre îngrijirea tatuajelor.

Povestește-ne puțin despre cum a început totul! Când te-ai îndreptat spre această meserie?

Ana-Maria Ene: Totul a început în urmă cu opt ani, mai exact la vârsta de 16 ani. La vremea aceea pictam. Îmi era destul de dificil să îmi vând tablourile, eu locuind într-un oraș mic. Pe atunci, aveam un prieten care își făcea frecvent tatuaje. Mi-a propus să colaborăm și să ne deschidem propriul nostru salon, lucru imposibil de făcut cu veniturile pe care le aveam la vârsta aceea. Mi-a plăcut întotdeauna să fiu independentă, iar propunerea aceea mi s-a părut potrivită pentru mine, având în vedere ca era un domeniu artistic. Nu aveam bani, astfel nu îmi permiteam să cumpăr aparatura necesară.

Deși situația mă împingea să mă resemnez, gândul îmi era tot acolo. Mulți îi spun noroc, eu îi spun destin. Un moment în care viața mea s-a schimbat considerabil și mi s-a îndeplinit dorința, a fost când, lângă o stâncă, am găsit un cercel de aur. Cercelul l-am amanetat ca să îmi pot cumpăra primul aparat de tatuat. Eram foarte entuziasmată. Ulterior, am cunoscut pe cineva în domeniu și m-a ajutat cu câteva sfaturi și produse. Am făcut și ucenicie. Eram dornică să aflu informații legate de această meserie. La schimb pentru aceste informații am spălat și toalete.

Secretele tatuajelor: „Arta nu ține cont de sex, etnie și vârstă. E vorba de liberă exprimare”

Cum a reacționat lumea din jur când a aflat că îți dorești să activezi în acest domeniu?

Ana-Maria Ene: Părinții au fost sceptici în privința alegerii mele. Nu era o meserie de viitor în viziunea lor și sincer îi înțeleg. Nu am primit credit din partea tuturor la început. La vârsta respectivă era și greu să par credibilă, având în vedere responsabilitatea pe care o aveam de gestionat. Astăzi, mă pot mândri cu studioul pe care mi l-am deschis singură, cât și cu numărul considerabil de zâmbete pe care le-am obținut din partea clienților.

Consideri că domeniul este potrivit pentru o femeie?

Ana-Maria Ene: Consider că domeniul este potrivit și pentru femei, deoarece arta nu ține cont de sex, etnie și vârstă. E vorba de libera exprimare. S-au pus niște etichete și sunt greu de “dezlipit”. Uneori doare când vrei să faci schimbările acestea de perspectivă. Eu personal nu văd de ce ar trebui să existe diferențe între femei și bărbați. În fond, contează rezultatul final.

„Multe persoane ajung să mă pipăie sau să îmi facă propuneri indecente. Am ajuns la psiholog din cauza asta”

Care sunt diferențele dintre femei și bărbați? Ai întâmpinat vreodată probleme ca femeie, în această muncă?

Ana-Maria Ene: Fiind un domeniu în care predomină bărbații, atât la nivel de artiști cât și de clienți, au existat momente în care am întâmpinat probleme legate de percepție. Industria tatuajelor are niște etichete, uneori nu foarte bine văzute. Fiind o profesie în care văd și ating corpul, pentru că el este pânza mea, multe persoane percep greșit acest lucru și ajung să mă pipăie sau să îmi facă propuneri indecente. Am ajuns la psiholog din cauza asta. Referitor la artiști, este o luptă continuă pentru supremație, însă podiumul acesta, din perspectiva mea, nu există. Arta este subiectivă. Ce unora le place, altora e posibil să nu le placă.

Secretele tatuajelor: câteva modele care îți pot decora diverse părți ale corpului
Secretele tatuajelor: câteva modele care îți pot decora diverse părți ale corpului

Înainte de a merge să te tatuezi, nu consuma alcool și substanțe stupefiante!

Care a fost cea mai grea lucrare pe care ai făcut-o?

Ana-Maria Ene: Cea mai grea lucrare a mea a fost, bineînțeles, un cover up. A trebuit să acopăr un tatuaj vechi și foarte închis la culoare. Anterior, tatuajul a fost rebătut de trei ori, lucru ce a dus la cicatrici hipertrofice. Raportându-mă la necesitățile tatuajului și la tehnicile pe care le-am dobândit de-a lungul timpului, am reușit să îl acopăr fără să se mai distingă vechiul tatuaj. A fost ca un premiu faptul că am reușit.

Ce ar trebui să știe un om înainte să își facă un tatuaj? Cum se îngrijesc?

Ana-Maria Ene: Toți doritorii de tatuaje ar trebui să știe înainte de a-și efectua această procedura că nu se consumă băuturi alcoolice, substanțe stupefiante și că pot să sufere de anumite boli și condiții fiziologice. Îngrijirea tatuajelor este destul de simplă, însă necesită atenție sporită. Fiecare artist are propria tehnică de vindecare, adaptată la stilul său. Eu personal încerc să minimizez riscurile și doresc ca procesul de vindecare să fie cât mai confortabil. Pentru asta folosesc folii și creme destinate special.

Secretele tatuajelor: „Clienții fac greșeala de a-și expune tatuajele la razele UV, fără a folosi protecție solară”

Ce greșeli tind să facă oamenii după ce și-au făcut un tatuaj? Ce recomandări ai?

Ana-Maria Ene: În general, clienții fac greșeala de a-și expune tatuajele la razele UV, fără a folosi protecție solară. Este foarte important pentru a se păstra tatuajul cât mai bine în timp să se folosească creme cu factor de protecție UV 50+. Scărpinatul tatuajului când este încă proaspăt reprezintă o altă greșeală de neatenție pe care mulți o fac. Chiar dacă uneori este enervant sau insuportabil, trebuie luat în considerare faptul că prin acest obicei se poate strica aspectul tatuajului. Eu îi sfătuiesc pe clienții mei să folosească metode mai blânde, care să nu lezeze pielea.

Există tendințe atunci când vine vorba despre tatuaje? Ce modele sunt cele mai căutate în acest an?

Ana-Maria Ene: Da. Există și trend-uri în această industrie. Eu personal nu urmăresc ca tatuajele mele să corespundă acestor tipare. Acest lucru este destul de greu de făcut în România, pentru că domeniul este relativ nou. Încă nu s-a format o conduită și o educație în privința aceasta.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce Roxana Ciuhulescu a refuzat să participe la Survivor All Stars?
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *