Secretul celei mai bune mămăligi. Ce trebuie să adaugi din 5 în 5 minute în ea când o fierbi

Secretul celei mai bune mamaligi

Mămăliga se numără printre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românească și nu numai. Se prepară sub diverse forme și în alte colțuri ale lumii și fiecare gospodină are propriile trucuri pentru o mămăligă ca la carte. Secretul celei mai bune mămăligi constă însă atât în metode de gătire, cât și în ingrediente. Ce proporții trebuie să respecți pentru un rezultat delicios?

Care este secretul celei mai bune mămăligi

Fiecare gospodină a preparat, măcar o dată în viață, o mămăligă. Pentru ca rezultatul final să fie unul reușit, trebuie să ții cont de câteva trucuri atunci când o pregătești. În primul rând, mălaiul trebuie să fie cât mai fin. În bucătăria italiană, de exemplu, acesta este înlocuit cu făină de porumb, care face ca mămăligă să iasă fină și cremoasă.

Sunt importante, de asemenea, proporțiile. Pentru a obține o mămăligă fermă, proporția este de 1 la 4: la o cană de mălai, adaugă 4 căni de apă. Pentru a obține o mămăligă cremoasă, cu o consistență precum smântâna, proporția va fi de 1 la 5.

Citește și: Cum se face mămăliga fără cocoloașe. Cea mai simplă rețetă, nu dai greș

De asemenea, poți folosi diverse brânzeturi pe care să le adaugi în mămăligă la final, astfel încât să se topească și să se amestece. Secretul celei mai bune mămăligi este însă să adaugi apa pe parcurs, nu toată de la început. Este o metodă mai puțin folosită în bucătăria românească, pentru că de obicei se pune la fiert toată apa de la început și se adaugă mălai pe parcurs, însă merită încercată.

Secretul celei mai bune mamaligi
Folosește făină de porumb în loc de mălai, pentru ca mămăliga să iasă mai cremoasă

Rețetă de mămăligă cremoasă, cu făină de porumb

Ingrediente:

  • 5 căni de apă
  • 1 cană făină de porumb
  • 1 lingură unt
  • 1 linguriță sare grunjoasă
  • brânzeturi (opțional, după preferință)

Pune la fiert 3 căni de apă cu sare într-un vas. Separat, pune să fiarbă încă 2 căni de apă. Când apa cu sare începe să dea în clocot, adaugă făina de porumb cernută, amestecând constant. După ce ai încorporat-o, dă focul mic și continuă să amesteci. Adaugă câteva linguri de apă clocotită și amestecă din nou. Repetă acest pas la interval de 5 minute, așteptând ca apa să fie absorbită complet înainte de a adăuga din nou.

Când ai terminat de adăugat apa sau când mămăliga a ajuns la consistența dorită, pune untul și amestecă bine. Vei ști că mămăliga este bine fiartă atunci când începe să se desprindă de pe marginile vasului în care fierbe. În cazul în care vrei să adaugi brânzeturi, acum este momentul. Poți folosi brânză de burduf, telemea sau chiar parmezan, dacă alegi să urmezi rețeta italienească.

Amestecă bine până când brânzeturile s-au topit și s-au omogenizat cu mămăliga și oprește focul. Lasă câteva minute să se răcească, după care poți savura mămăliga cremoasă, din făină de mălai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…