Secretul celor mai bune chiftele de post. Nici nu vei simți că nu au carne

Ce să pui în chiftelele de post pentru a fi delicioase

Scris de: Daoud Andra

15 Nov. 2022

Secretul celor mai bune chiftele de post. Nici nu vei simți că nu au carne

Chiftelele reprezintă un preparat rapid și sățios, pe care majoritatea gospodinelor îl prepară adesea. Se pot face din carne tocată de pui, curcan, vită, porc sau amestec, însă există și numeroase rețete de chiftele de post, perfecte pentru această perioadă a anului. Sunt la fel de gustoase precum cele cu carne și merită încercate chiar dacă nu ții post.

Cum se fac cele mai bune chiftele de post

Perioada postului presupune să renunțăm la produsele de origine animală, pentru câteva săptămâni, și să avem o alimentație bazată numai pe legume, fructe și plante. În timp ce la unele bunătăți trebuie să renunțăm complet în perioada postului, altele pot fi adaptate foarte ușor pentru a ne bucura de gustul lor chiar și în post.

Chiftelele reprezintă un preparat extrem de versatil. Acestea se pot face atât din diferite tipuri de carne, cât și din legume. Poți obține chiftele de post, foarte bune și sățioase, din cartofi, din dovlecel, năut sau chiar fasole. Secretul chiftelelor de post este să înlocuiești carnea cu un alt ingredient care să fie sățios, să dea consistență și aromă chiftelelor.

Pentru un rezultat delicios, poți folosi năut și fasole în cantități egale. Nu uita de condimente și ierburi aromatice, pentru că acestea vor da savoare chiftelelor.

Ingrediente pentru chiftele de post:

  • 1 cartof
  • 200 g năut din conservă
  • 200 g fasole albă fiartă
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 morcov
  • 2 linguri pesmet
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 1/2 legătură mărar
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • făină
  • ulei pentru prăjit
Secretul celor mai bune chiftele de post 2
Năutul este ingredientul-cheie pentru chiftelele de post

Cum prepari cele mai bune chiftele de post

Scurge fasolea și năutul de apă și pune-le în blender. Mixează până când obții o pastă omogenă și lasă deoparte. Toacă mărunt ceapa și verdeața și zdrobește usturoiul. Dă morcovul și cartoful pe răzătoare. Stoarce-le bine de apă înainte de a le adăuga în compoziția pentru chiftele. Condimentează cu sare, piper și boia dulce, după gust. Amestecă bine totul și adaugă 2 linguri de pesmet, dacă este nevoie, pentru a lega compoziția.

Citește și: Secretul celor mai bune sarmale de post. Ingredientul special care se adaugă pentru un gust aparte. Așa vor ieși delicioase

Lasă amestecul la frigider timp de o jumătate de oră înainte de a pregăti chiftelele. Acestea pot fi prăjite sau pregătite la cuptor, în funcție de preferință. Formează chiftele din câte o lingură de compoziție și modelează-le rotunde sau plate. Dacă urmează să le prăjești, trece-le prin făină. Dacă le vei face la cuptor, nu este nevoie de făină. Pentru un rezultat deosebit, le poți tăvăli prin semințe de susan.

Așază chiftelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și stropește-le cu puțin ulei. Dă tava la cuptor pentru o jumătate de oră sau până când chiftelele s-au rumenit. După primele 15 minute, întoarce chiftelele pe partea cealalta. Dacă le prăjești, pune ulei într-o tigaie pe foc, iar când acesta s-a încins, adaugă chiftelele și prăjește-le pe ambele părți până când capătă o crustă aurie.

Chiftelele de post pot fi servite cu cartofi prăjiți, piure, legume, orez sau salată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
8.8 58 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *