Secretul celor mai buni papanași. Cum ies moi la interior și ușor crocanți la exterior. Trucul pe care trebuie să-l știi

papanași pufoși cu sos de smântână și dulceață de afine

Papanașii sunt un desert delicios și apreciat în bucătăria românească. Gustul lor dulce și textura lor pufoasă fac din papanași o alegere minunată pentru a răsfăța papilele gustative.

Dacă îți plac papanașii, îi poți încerca în variantele lor tradiționale sau să încerci rețete moderne și inovatoare care adaugă diferite ingrediente sau arome. De exemplu, unii adaugă stafide sau esență de vanilie în aluat, iar alții înlocuiesc dulceața de fructe cu gemuri sau sosuri de ciocolată.

În zona Ardealului, papanașii se fierb și se servesc cu sos de smântână cu pesmet prăjit în unt. În zona Moldovei, cât și în alte regiuni ale țării, papanașii se prăjesc și se consumă cu dulceață de afine cu sos de smântână. În rândurile următoare îți arătăm cum să prepari papanași pufoși la tine acasă.

Cum se prepară aluatul pentru papanași pufoși?

Găluștele de papanași sunt preparate dintr-un aluat format din brânză de vaci, ouă și făină. Aluatul este format în găluște rotunde, care sunt apoi prăjite în ulei până când devin aurii și crocante la exterior, în timp ce rămân moi și pufoase în interior. Un secret esențial pentru aluatul de papanași este să nu adaugi zahăr, pentru că zahărul înmoaie compoziția de aluat și se va împrăștia la prăjire. În plus, sosul de smântână cu dulceața de afine sunt suficient de dulci, așa că nu este nevoie să adaugi calorii inutile în aluat.

Un alt secret, pentru a obține papanași pufoși, este alegerea brânzei proaspete: aceasta trebuie să fie grasă și bine stoarsă de zer, să fie sub formă de bulgărași.

Rețeta de Papanași pufoși cu sos de smântână și dulceață de afine

Papanașii sunt o delicioasă și populară specialitate tradițională din bucătăria românească. Aceștia sunt niște găluște dulci și pufoase, prăjite și servite cu smântână și dulceață de fructe, în special de afine.

Vezi și La ce temperatură se coace plăcinta congelată. Detaliul pe care trebuie să-l știi pentru a ieși perfectă

Ingrediente pentru papanași:

  • 500 grame brânză de vaci grasă (bine scursă)
  • 250 grame făină
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță coajă de lămâie (opțional)
  • 500 mililitri ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru servire:

  • Smântână
  • Dulceață de afine sau alte fructe de pădure

Preparare:

  • Într-un bol mare, amestecă brânza de vaci scursă, ouăle, sarea și coaja de lămâie. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.
  • Cerne făina într-un castron apoi amestecă cu o lingură rasă de praf de copt.
  • Transferă făina în bolul cu amestecul cu brânză de vaci. Amestecă ingredientele, până ce se formează un aluat moale, ușor lipicios. Nu frământa aluatul prea mult, pentru a nu se întări.
  • Acoperă aluatul cu folie alimentară și pune-l la frigider pentru 30 de minute.
  • Ia porții mici de aluat și formează găluște rotunde, cu diametrul de aproximativ 5-6 cm. Poți uda mâinile cu apă pentru a ușura modelarea găluștelor, deoarece aluatul este lipicios.
  • Într-o tigaie adâncă, încinge ulei suficient pentru a prăji papanașii. Asigură-te că uleiul este încins la temperatura potrivită, astfel încât găluștele să se rumenească uniform și să nu absoarbă prea mult ulei.
  • Prăjește papanașii în uleiul încins până când devin aurii pe ambele părți. Poți prăji câteva găluște odată, asigurându-te că nu supraaglomerezi tigaia.
  • Scoate papanașii prăjiți pe un șervețel absorbant pentru a îndepărta excesul de ulei.
  • Servește papanașii calzi, alături de smântână și dulceață de afine sau alte fructe de pădure. Poți adăuga smântână și dulceață în interiorul găluștelor sau le poți adăuga deasupra acestora.

Vezi și Papanași fierți cu brânză dulce de vaci și pesmet dulce. Fără făină și fără drojdie, rețeta simplă și delicioasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…