Secretul celui mai bun aluat dospit pentru plăcintă după o rețetă veche. Ce adaugă gospodinele din Moldova pentru o frăgezime deosebită

Rețeta veche de aluat dospit pentru plăcinte dulci sau sărate

Scris de: Oana Matei

01 Oct. 2023

Secretul celui mai bun aluat dospit pentru plăcintă după o rețetă veche. Ce adaugă gospodinele din Moldova pentru o frăgezime deosebită

Regiunea Moldovei este faimoasă pentru tradiția sa culinară bogată, în special în ceea ce privește plăcintele cu aluat dospit. Aceste plăcinte sunt o parte esențială a bucătăriei moldovenești și sunt cunoscute pentru gustul și textura lor moale, pufoasă și umpluturile variate și gustoase.

Aluat dospit pentru plăcinte ca în Moldova

Unul dintre secretele pentru a obține cel mai bun aluat dospit pentru plăcinte, cu o frăgezime deosebită, constă în adăugarea grăsimii, precum untură, ulei, smântână sau unt. Fiecare dintre aceste ingrediente aduce propriile sale calități și note de gust, și fiecare este iubit pentru motivele sale. Iată de ce fiecare dintre ele poate să fie secretul unui aluat dospit reușit:

  • Untura:  Acest ingredient conferă aluatului o textură fragedă și o aromă bogată. Untura are un punct de topire mai scăzut decât untul, ceea ce face ca plăcintele să fie mai fragede și să se topească în gură. Aroma sa distinctă adaugă un caracter rustic și autentic preparatului.
  • Uleiul: Uleiul este o alternativă mai modernă și poate oferi un aluat dospit mai ușor și mai pufos. De asemenea, poate conferi plăcințelor un gust neutru, permițând astfel umpluturilor să iasă în evidență. Uleiul poate fi mai puțin bogat, din punct de vedere caloric, în comparație cu untura sau untul.
  • Untul: Untul este folosit în multe rețete moderne de plăcinte și poate conferi un aluat dospit foarte fraged și bogat. Aroma sa minunată poate completa atât umplutura dulce, cât și cea sărată. Untul are un gust distinct și poate adăuga o notă aromată preparatelor.
  • Smântâna: smântâna nu doar îmbogățește gustul, dar și influențează structura aluatului, asigurându-i o textură fină și pufoasă. Adăugarea unei cantități rezonabile de smântână în aluat poate face diferența între o plăcintă obișnuită și una extraordinară.

Nu putem vorbi despre plăcintele moldovenești fără a menționa și faptul că gospodinele noastre acordă o atenție deosebită timpului de odihnă a aluatului. Lăsând aluatul să se odihnească înainte și după dospire, gospodinele permit dezvoltarea glutenului și îmbunătățesc textura finală a plăcintelor.

Aluat dospit pentru plăcinte dulci sau sărate

  • 500 grame făină
  • 320-350 mililitri apă călduță
  • 25 grame proaspătă sau 1 plic drojdie uscată
  • 1 linguriță  de zahăr
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 50 grame untură sau unt sau 50 mililitri ulei

Vezi și Ingredientul special pe care îl puneau bunicile în plăcinta cu mere. Rețeta te va cuceri pe loc, iese fragedă și delicioasă

Preparare:

  • Dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță, pune lingurița de zahăr și o lingură cu vârf de făină. Las-o deoparte acoperită 10-15 minute până se umflă și face bule deasupra, semn ca drojdia este activă.
  •  Restul de făină amestec-o cu sarea și apoi fă o adâncitură în mijloc adaugă drojdia activată și apa, atât cât este nevoie.
  • Amestecă bine toate ingredientele, apoi începe să încorporezi grăsimea.
  • Frământă aluatul până se desprinde de pe mâini.
  • Pune aluatul într-un bol, acoperit cu folie alimentară și lasă-l la dospit pentru o oră, într-un loc călduț.
  • După ce a dospit, aluatul se întinde în foaie, care pot fi umplute cu brânză, fructe, legume, chiar și cu amestec de carne tocată.
  • Foile obținute din acest aluat se pot coace în cuptor dar și în tigaie sau plită, pe aragaz.

Vezi și Ce să adaugi peste plăcinta cu mere la final. Ingredientul secret, dezvăluit de chef Florin Dumitrescu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.3 29 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *