Secretul pe care nu ţi l-a spus nimeni. Cum faci cele mai delicioase pârjoale moldovenești. Așa ies moi și fragede

Secretul pe care nu ţi l-a spus nimeni. Cum faci cele mai delicioase pârjoale moldovenești. Așa ies moi și fragede

Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar care se fac în orice zonă, indiferent de anotimp. Sunt și foarte ușor de făcut și nu necesită foarte mult timp de preparare. Dar iată ce ingrediente secrete se folosesc, cât se prăjesc şi ce formă trebuie să aibă.

Secretul pentru cele mai bune pârjoale moldovenești

Pârjoalele moldovenești sunt, de fapt, niște chiftele din carne tocată, mai mari decât cele clasice, au o formă ovală sau de palmă și sunt date prin fainâ, ou, pesmet sau doar prin pesmet, înainte de prăjire. Au un înveliș crocant și miez suculent și aromat și sunt delicioase.

Este un fel de mâncare care nu necesită foarte mult timp de preparare și nici ingrediente greu de procurat.

Rețeta, dar și un secret, pentru cele mai bune pârjoale au fost dezvăluite de regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în 1998.

”Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă”, scria Radu Anton Roman.

Ingrediente pentru pârjoale moldovenești

  • 500 g carne de viţel;
  • 500 g ceafă de porc;
  • 150 ml lapte;
  • 350 g miez de pâine albă;
  • 2 cepe mari;
  • mărar, pătrunjel;
  • 4 ouă;
  • 300 g unt;
  • un cartof;
  • 200 g pesmet;
  • piper și sare;

Cum se prepară pârjoalele moldovenești

Se toacă carnea și se îmbibă bine pâinea în lapte și se stoarce. Se toacă și ceapa și se înmoaie bine în unt, pe foc mic. La fel se procedează și cu mărarul şi pătrunjelul. Cartoful se rade pe răzătoarea mică și se bat ouăle.

Mai departe, se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare, după gust, și 100 g unt. Într-o farfurie se pune pesmet fin. Se ia tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la un centimetru grosime și se alungeşte.

Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor îngredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
8 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *