Cum se face plăcinta cu carne. Ce ce să ungi foile pentru a fi crocantă la exterior și pufoasă în interior

Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu carne

Scris de: Daoud Andra

11 Oct. 2023

Cum se face plăcinta cu carne. Ce ce să ungi foile pentru a fi crocantă la exterior și pufoasă în interior

Plăcinta cu carne este un preparat delicios, sățios, versatil și ușor de făcut. Există numeroase rețete pe care le poți reproduce în propria bucătărie, pentru o cină sau un prânz care poate fi savurat atât cald, cât și rece. Cum se face plăcinta cu carne, pas cu pas, și de ce ingrediente ai nevoie. Secretul pentru a obține un preparat ca la restaurant.

Ce fel de carne se folosește la plăcintă

Plăcinta cu carne poate fi făcută în diverse moduri, în funcție de preferințe, ingredientele pe care le ai la îndemână și rețeta de unde te inspiri. Pentru blat, poți folosi foi subțiri de plăcintă sau aluat foietaj. De asemenea, poți face foile de la zero, în propria bucătărie.

În ceea ce privește carnea, de obicei se folosește carne tocată, de vită, porc sau amestec. Se poate prepara plăcinta și cu carne de pui, tăiată cubulețe și trasă la tigaie cu legume și condimente. Indiferent ce tip de carne ai alege, aceasta trebuie să fie călită înainte de a fi pusă între foile de plăcintă.

Citește și: Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac. Ce ingredient special trebuie neapărat să adaugi, îi dă un plus de savoare

Ce conține carnea tocată vrac din supermarketuri, de fapt
Carnea tocată trebuie să fie călită înainte de a fi pusă în plăcintă

Cum se face plăcinta cu carne

Plăcinta cu carne trebuie să îndeplinească câteva condiții. Aceasta trebuie să fie crocantă la exterior și pufoasă în interior, iar carnea trebuie să fie bine gătită și condimentată.

Ingrediente

  • un pachet foi subțiri de plăcintă
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 2 ouă
  • 200 g iaurt gras

Pentru umplutură:

  • 500 g carne tocată (porc, vită sau amestec)
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 pahar de vin
  • sare
  • piper
  • condimente
  • verdeață proaspăt tocată

Citește și: Secretul celui mai bun aluat dospit pentru plăcintă după o rețetă veche. Ce adaugă gospodinele din Moldova pentru o frăgezime deosebită

Mod de preparare

Mai întâi, ne vom ocupa de umplutură. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun într-o tigaie pe foc, împreună cu uleiul și puțină sare. Se călesc timp de câteva minute, după care se adaugă carnea tocată. Se zdrobește cu o spatulă sau cu un tel, astfel încât să se desfacă în bucățele cât mai mici și să nu rămână strânsă în același loc.

Se călește carnea împreună cu ceapa și usturoiul la foc potrivit, amestecând frecvent. Se adaugă vinul, piper și condimentele preferate și se lasă pe foc până când vinul s-a evaporat, iar carnea este complet gătită. În ceea ce privește condimentele, se pot folosi chimion, coriandru, boia afumată și ierburi aromatice precum cimbru, oregano etc. Când carnea este gata, se oprește focul și se adaugă verdeața tocată mărunt.

Pentru a asambla plăcinta, aveți nevoie de o tavă suficient de mare. Se pornește cuptorul la 180 de grade, pentru a fi încins. Se pun untul și uleiul într-un vas pe foc, până când untul s-a topit. Se bat ouăle cu puțină sare, se adaugă iaurtul, apoi untul topit și uleiul și se amestecă bine.

Citește și: Cât se ține la cuptor plăcinta cu brânză. Secretul ca să iasă absolut delicioasă

Cum se asamblează și cum se coace plăcinta

Folosind o pensulă de bucătărie, se unge tava cu acest amestec, după care se pune prima foaie. Se unge foaia din nou cu amestec de ou, iaurt, unt și ulei și se pune încă o foaie. Se procedează așa până când am adăugat jumătate din foi, având grijă să ungem cu amestecul între fiecare două.

Apoi, se adaugă umplutura de carne și se nivelează. Se pune o foaie de plăcintă deasupra și se unge cu amestecul de ou și iaurt. Se procedează la fel până când terminăm foile. Se unge bine și ultima foaie, deasupra, iar dacă a mai rămas amestec de ou și iaurt, se toarnă peste și se distribuie uniform pe toată suprafața plăcintei.

Se pune tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 40-45 de minute sau până când plăcinta este rumenită. Dacă aveți cuptor cu ventilație, în ultimele 10 minute selectați ventilația și căldura de sus și de jos.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *