Plăcinta cu carne este un preparat delicios, sățios, versatil și ușor de făcut. Există numeroase rețete pe care le poți reproduce în propria bucătărie, pentru o cină sau un prânz care poate fi savurat atât cald, cât și rece. Cum se face plăcinta cu carne, pas cu pas, și de ce ingrediente ai nevoie. Secretul pentru a obține un preparat ca la restaurant.
Plăcinta cu carne poate fi făcută în diverse moduri, în funcție de preferințe, ingredientele pe care le ai la îndemână și rețeta de unde te inspiri. Pentru blat, poți folosi foi subțiri de plăcintă sau aluat foietaj. De asemenea, poți face foile de la zero, în propria bucătărie.
În ceea ce privește carnea, de obicei se folosește carne tocată, de vită, porc sau amestec. Se poate prepara plăcinta și cu carne de pui, tăiată cubulețe și trasă la tigaie cu legume și condimente. Indiferent ce tip de carne ai alege, aceasta trebuie să fie călită înainte de a fi pusă între foile de plăcintă.
Plăcinta cu carne trebuie să îndeplinească câteva condiții. Aceasta trebuie să fie crocantă la exterior și pufoasă în interior, iar carnea trebuie să fie bine gătită și condimentată.
Pentru umplutură:
Mai întâi, ne vom ocupa de umplutură. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun într-o tigaie pe foc, împreună cu uleiul și puțină sare. Se călesc timp de câteva minute, după care se adaugă carnea tocată. Se zdrobește cu o spatulă sau cu un tel, astfel încât să se desfacă în bucățele cât mai mici și să nu rămână strânsă în același loc.
Se călește carnea împreună cu ceapa și usturoiul la foc potrivit, amestecând frecvent. Se adaugă vinul, piper și condimentele preferate și se lasă pe foc până când vinul s-a evaporat, iar carnea este complet gătită. În ceea ce privește condimentele, se pot folosi chimion, coriandru, boia afumată și ierburi aromatice precum cimbru, oregano etc. Când carnea este gata, se oprește focul și se adaugă verdeața tocată mărunt.
Pentru a asambla plăcinta, aveți nevoie de o tavă suficient de mare. Se pornește cuptorul la 180 de grade, pentru a fi încins. Se pun untul și uleiul într-un vas pe foc, până când untul s-a topit. Se bat ouăle cu puțină sare, se adaugă iaurtul, apoi untul topit și uleiul și se amestecă bine.
Citește și: Cât se ține la cuptor plăcinta cu brânză. Secretul ca să iasă absolut delicioasă
Folosind o pensulă de bucătărie, se unge tava cu acest amestec, după care se pune prima foaie. Se unge foaia din nou cu amestec de ou, iaurt, unt și ulei și se pune încă o foaie. Se procedează așa până când am adăugat jumătate din foi, având grijă să ungem cu amestecul între fiecare două.
Apoi, se adaugă umplutura de carne și se nivelează. Se pune o foaie de plăcintă deasupra și se unge cu amestecul de ou și iaurt. Se procedează la fel până când terminăm foile. Se unge bine și ultima foaie, deasupra, iar dacă a mai rămas amestec de ou și iaurt, se toarnă peste și se distribuie uniform pe toată suprafața plăcintei.
Se pune tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 40-45 de minute sau până când plăcinta este rumenită. Dacă aveți cuptor cu ventilație, în ultimele 10 minute selectați ventilația și căldura de sus și de jos.